Sahranjen umirovljeni episkop Atanasije

TREBINJE – Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je danas na groblju manastira Tvrdoš kod Trebinja.

Pre sahrane, ispred Sabornog hrama Svetog preobraženja u Trebinju, služena je Sveta božanstvena liturgija, kao i opelo, nakon čega je pogrebna povorka krenula ka Tvrdošu.

Ispraćaju su prisustvovali brojni vernici, sveštenstvo i najviši zvaničnici Republike Srpske i regiona, među kojima predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić s ministrima i princ Filip Karađorđević s porodicom.

Srpski patrijarh Porfirije poručio je danas u oproštajnoj poruci preminulom episkopu Atanasiju da su tamo gde je on bio s njim bili i sveti oci i učitelji Crkve, tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli, „čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji“.

U poruci koju je koje je na nakon opela episkopu Atanasiju ispred Sabornog hrama u Trebinju pročitao mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, kaže se da je, imajući uvek u srcu Hrista vaskrslog, vladika Atanasije činio da oni sveti oci i učitelji Crkve iz apostolskog i potonjih vremena o kojima je predavao, budu ne nekakvi naučni ili literarni, čak ni bogoslovski uzori, „nego da budu deo naših života, da uz njega budu sa nama, ne samo na predavanjima nego gotovo uvek“.

„Ne mogu da izostavim jednu kapitalnu činjenicu kojom Srpska Crkva, srpska kultura, srpski narod treba da se ponose: vladika Atanasije je uz pomenute svete: Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac. Ovih dana i dugom vremenu koje predstoji njegovo delo će, kao i dela svetog Justina i svetog Nikolaja, biti tumačeno, proučavano, umnožavano, ali što je najvažnije njegovo delo i njegove molitve za nas pred prestolom Oca Nebeskog, privodiće Srbe Crkvi Hristovoj u vekovima dok nas bude, a biće nas dok sledeći vladiku Atanasija sledimo Svetog Savu, Svetog Lazara kosovsko-metohijskog i sve svete iz roda našega“, poručio je patrijarh Porfirije.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je u četvrtak nakon teške borbe s korona virusom.

On je primljen na lečenje u bolnicu u Trebinju u drugoj polovini februara nakon što je utvrđeno da je pozitivan na korona virus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.