U trendu

Sances pozvao na jedinstvo povodom Nacionalnog dana Spanije

MADRID – Španski premijer Pedro Sančes pozvao je danas na jedinstvo povodom obeležavanja Nacionalnog dana Španije i vojne parade kojoj je prisustvovalo više od 2.000 vojnika, što je signal da se situacija sa kovidom-19 u Španiji poboljšala.

„Ovog 12. oktobra potvrdimo ono što nas ujedinjuje, ono što nas čini velikim društvom, što Španiju čini otvorenom i raznolikom zemljom. Proslavimo našu posvećenost, solidarnost, saradnju, multilateralizam. Proslavimo ko smo“, napisao je Sančes u tvitu.

Kralj Felipe i kraljica Leticija prisustvovali su tradicionalnoj paradi u pratnji članova vlade, opozicionih političara i članova olimpijskog tima Španije.

Oko 2.656 vojnika učestvovalo je u maršu zajedno sa 115 vojnih vozila.

Prošle godine parada je otkazana zbog ograničenja povezanih sa kovidom-19, ali je 2019. godine oko 4.000 vojnika učestvovalo u tradicionalnom vojnom maršu.

Sančesov tvit dolazi u trenutku kada je njegova vlada otpočela razgovore sa katalonskim regionalnim vlastima radi rešavanja, kako navodi Rojters, teritorijalne krize u Španiji.

Sančes, koga je na paradi izviždao deo okupljenih koji su verovatno protiv njegove levičarske vlade, protivi se referendumu o nezavisnosti Katalonije.

Pere Aragones, katalonski predsednik koji nije prisustvovao paradi u Madridu, zatražio je glasanje o otcepljenju od Španije.

Incidencija korona virusa u Španiji pala je 7. oktobra ispod 50 slucajeva na 100.000 ljudi, dostigavši prag koji je ministarstvo zdravlja po prvi put u više od godinu dana ocenilo kao „nizak rizik“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.