U trendu

Sent Vinsent: Očekuju se nove erupcije, iz vulkana dim

KINGSTAUN – Stanovnike istočnog karipskog ostrva Sent Vinsent danas je probudila velika buka koja se čula iz pravca vulkana Sufrijer koji je proradio dan ranije, a tanki sloj pepela prekrio je krovove, automobile i puteve.

Rojters prenosi da je posle decenija neaktivnosti, vulkan proradio u petak izbacujući tamne oblake pepela oko 10 km u vazduh što je dovelo do evakuacije stanovništva koje živi u blizini.

Jedan svedok u glavnom gradu ostrva Kingstaunu potvrdio je agenciji da je vulkan u subotu ujutro nastavio da ispušta oblake pepela uz tutnjavu, a video snimci sa ostrva pokazuju da su ulice prazne i prekrivene maglom.

Premijer Ralf Gonsalvs zatražio je od ljudi da ostanu mirni, imaju strpljenja i da nastave da se štite od koronavirusa, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da nije zabeležena nijedna smrt ili povreda nakon erupcije na severnom vrhu Sent Vinsenta.

Vulkan, koji je posljednji put eruptirao 1979. godine, tokom svoje aktivnosti 1902. godine prouzrokovao je smrt više od 1000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.