U trendu

Sent Vinsent: Vulkan još aktivniji, stanje pogoršano

KINGSTAUN – Stanje na istočnom karipskom ostrvu Sent Vinsent se pogoršalo usled erupcije vulkana, pošto su lokalni stanovnici danas izvestili o glasnoj tutnjavi, munjama i teškom pepelu, nakon čega je nestala struja.

Erupcija vulkana La Sufrijer je primorala mnoge stanovnike da se evakuišu iz svojih domova, iako su neki ostali u kućama, javio je AP.

Tutnjava iz vulkana se čula u glavnom gradu Kingstaunu, koji je 32 kilometara južno.

Lava je počela da izlazi iz vulkana, rekao je profesor Ričard Robertson, vodeći naučnik Vest indis seizmičkog istraživačkog centra.

„U nekom trenutku će se vulkan smiriti i nadamo se da ćemo imati vremena da se oporavimo, ali nemojte se iznenaditi ako posle pauze imamo sličnu situaciju“, izjavio je Robertson.

Ralf Gonsalves, premijer 32 ostrva koji čine državu Sent Vinsent i Grenandini, je rekao da građani ostanu smireni i da gledaju da se zaštite od korona virusa.

On je dodao da vlada razmišlja na koji način da sakupi i otkloni pepeo, koji je prekrio aerodromsku pistu u blizini Kingstauna, kao i na Barbadosu, koji je 190 kilometara istočno.

Oko 3.200 građana je otišlo u 78 vladinih skloništa, a četiri prazna kruzera su spremna da odvezu evakuisane do obližnjih ostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.