Si Djiping: Kina će proširiti uvoz iz zemalja Centralne i Istočne Evrope

Kina planira da u narednih pet godina proširi uvoz iz zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) i da uveze robe bar za 170 milijardi dolara, izjavio je kineski predsednik Si Djiping.

On je na video-samitu Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao da su prošle godine kinesko-evropski odnosi napredovali uprkos uticaju pandemije korona virusa – prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Dve strane su u predvidjenom roku završile pregovore o sporazumu o investicijama, potpisale sporazum o geografskim oznakama, radile na razvoju međusobnog partnerstva u digitalnoj saradnji i zelenoj saradnji, zajednički očuvale multulateralizam i reagovale na globalne izazove“, rekao je kineski predsednik u govoru.

Dodao je da je sada najbitnije fokusirati se na zajedničku borbu protiv pandemije i na oporavak privrede od njenih posledica.

„Kina je spremna da nastavi da obezbedjuje vakcine u skladu sa svojim mogućnostima i da doprinosi ravnopravnoj raspodeli i korišćenju vakcina kao globalnog javnog dobra“, rekao je on.

Istakao je da je Srbija dobila milion vakcina, da Madjarska saradjuje s kineskim proizvodjačima, a Kina je spremna za saradnju sa svima koji je žele.

„Treba da saradjujemo u visokokvalitetnoj izgradnji ‘Pojasa i puta’, da unapredjujemo realizaciju velikih projekata, poput brze pruge Beograd-Budimpešta, ali i da nastavimo da podržavamo razvoj teretnog železničkog prevoza izmedju Kine i Evrope i da u potpunosti iskoristimo potencijal saradnje“, rekao je Si.

Istakao je da je neophodno jačanje saradnje u poljoprivredi, kulturi, prosveti, turizmu, sportu, medijima i omladinskom sektoru.

Kina je, naveo je on, spremna da jača saradnju sa zemljama CIE u sportu povodom održavanja Zimskih olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2022. godine u Pekingu.

Sastanci Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope se održavaju od 2012. godine radi jačanja saradnje u okviru inicijative „Pojas i put“ u nizu oblasti – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

Si Djiping je kao principe saradnje formirane tokom prethodnih devet godina naveo saradnju zasnovanu na zajedničkim dogovorima, svestranu saradnja na opštu korist, zajednički razvoj u procesu otvaranja i inkluzivnosti i neprestani rast zasnovan na inovacijama.

„Saradnja Kine i zemalja CIE je platforma od ogromnog značaja za transregionalnu saradnju“, ocenio je on i dodao da će „neprekidan razvoj“ Kine dati „snažnu moć oporavku i rastu svetske ekonomije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.