U trendu

Sicilija: Zdravstveni savetnik nameštao podatke o koroni

RIM – Regionalni zdravstveni savetnik na Siciliji Ruđero Raca podneo je danas ostavku, nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje da je nacionalnim vlastima slao nameštene podatke o kovid-19, kako bi se izbeglo uvođenje strogih ograničenja u tom južnom italijanskom regionu.

Raca, koji je upravljao epidemijom na Siciliji od izbijanja epidemije na severu Italije februara 2020, negira optužbe i navodi da je odlučio da podnese ostavku kako bi zaštitio regionalnu administraciju, preneo je Rojters.

Policija je navela da veruje da je Raca delimično umešan u kriminalne aktivnosti, ali još nema ozbiljnih dokaza protiv njega.

Tri osobe koje rade za regionalnu vladu su u kućnom pritvoru zbog sumnje da su nameštali podatke o korona virusu.

Oni su navodno menjali podatke o broju testova, slučajeva i preminulih koje su se slali Nacionalnom institutu za zdravlje (IS S) svakoga dana, naveli su karabinjeri i dodali da imaju dokaze o oko 40 slučajeva falsifikovanja od novembra 2020. godine.

Italijanska vlada koristi sedmične podatke IS S-a prilikom donošenja odluke o tome da li će pooštriti ili ublažiti mere u svakom
od 20 regiona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.