U trendu

Slovačka danas ušla u dvonedeljni karantin za sve

BRATISLAVA – Slovačka je danas ušla u dvonedeljni nacionalni karantin, pošto je ta zemlja, sa jednom od najnižih stopa vakcinacije u EU, dostigla kritičnu situaciju u bolnicama i broj novih kovid infekcija koji je trenutno najveći na svetu, javlja Rojters.

Prema odluci Vlade, za vreme trajanja karantina građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu, a takođe nisu dozvoljena okupljanja više od šest osoba.

Nevakcinisani će morati da poseduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboleli kovid-19.

Prema podacima Evropskog centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), samo 45,7 odsto stanovništva Slovačke je vakcinisano, što je treća najniža stopa u EU, u poređenju sa 65,8 odsto koliko ona iznosi u Uniji,.

Sa 1.929 prosečnih dnevnih slučajeva na milion stanovnika Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, najgora je na svetu po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika, u trenutku kad Evropa ponovo postaje epicentar pandemije, podaci su sajta Naš svet u brojkama (Our World in Data).

Tomaš Šulik, šef odeljenja intenzivne nege u Univerzitetskoj bolnici Trencin, rekao je Rojtersu da ima devet pacijenata u jedinici sa 10 kreveta i očekuje da će poslednji biti popunjen za nekoliko sati.

Svih devet pacijenata, prosečne starosti od 63 godine, kako je naglasio, su nevakcinisani, a prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto svih kovid pacijenata u slovačkim bolnicama nije u potpunosti vakcinisano.

Predsednica Slovačke Zuzana Kaputova izjavila je u utorak da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korona virusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

„To je nepopularna mera, ali apsolutno neizbežna“, rekla je Kaputova nakon posete velikoj medicinskoj ustanovi u Bratislavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar