U trendu

Slovencima potvrde o imunosti, još ne vrede u inostranstvu

LJUBLJANA – Za osobe koje su prebolele koronu ili su dobile dve doze vakcine, u Sloveniji se smatra da su imune, pa im nije potreban negativan test na korona virus, ako na primer idu na skijanje unutar zemlje, ali potvrde o imunosti koje izdaju lekari za sada ne vrede u inostranstvu.

„Ideja o takvom dokumentu je vrlo dobra, ali je do realizacije dug i zahtevan put“, izjavio je Andrej Šter iz slovenačkog ministarstva spoljnih poslova, prenosi agencija Hina pozivajući se na slovenačke medije.

On, međutim, upozorava da je najprije potrebno definisati format takve potvrde i osigurati njenu kredibilnost.

Potvrde o vakcinisanju ili o preležanoj bolesti izdaju porodični lekari, po pravilu košta 15 evra, iako neki uslugu ne naplaćuju.

Interesovanje je veliko, a neki lekari dnevno dobiju i desetak takvih zahteva.

Zbog turizma i velikog broja Slovenaca koji u Hrvatskoj, posebno u Istri i na Kvarneru, imaju nekretnine do kojih zbog epidemije trenutno ne mogu, mediji u Sloveniji s velikim interesovanjem prate kakav će stav o inicijative nekih država za uvođenje tzv. kovid pasoša zauzeti hrvatska vlada.

Mariborski dnevnik „Večer“ danas navodi da je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio da Hrvatska za sada ne razmatra mogućnost da bi pri ulasku u zemlju prednost imali oni koji su vakcinisani protiv Kovida-19, ali da će se uključiti u raspravu o tome koja je najavljena na nivou Europske unije.

Na pitanje o grčkoj inicijativi da se za putovanja u Evropi uvedu tzv. kovid pasoši, slovenački premijer Janez Janša prošle sedmice je odgovorio da mu se u sadašnjoj situaciji čini da je to „realnost koja je pred nama“.

Svi putnici koji dolaze u Sloveniju, a koji su preboleli korona virus u poslednjih šest meseci ili su vakcinisani sa dve doze vakcine od prošle subote, ne treba da dokazuju imunost testiranjem, odnosno mogu da uđu u Sloveniju bez karantine, uz pokazivanje lekarske potvrde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.