U trendu

Smenjena direktorka Nacionalne turističke organizacije CG

PODGORICA – Izvršni odbor Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO) razrešio je dužnosti direktorku Željku Radak-Kukavičić na današnjoj sednici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, prilikom analize poslovanja NTO-a utvrđeno je nekoliko elemenata nesavesnog, nemarnog i nepravilnog obavljanja dužnosti, prenosi portal CdM.

Primarno, predmet analize bio je Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između NTO i Montenegro Erlajnsa o aktivnostima avio-kompanije na promociji Crne Gore kao turističke destinacije vredan 3,6 miliona evra, koji je potpisan 2017. pri čemu je NTO celokupan iznos uplatila avansno.

“Predmetni ugovor je do sada bio pod oznakom tajnosti, iako su predmet istog promotivne aktivnosti koje se po svom karakteru ne mogu tretirati kao tajne”, navode iz resora ministra Jakova Milatovića.

Kako objašnjavaju iz ministarstva, ugovor nije sadržao specifikaciju usluga sa pratećim cenovnikom.

“To znači da unapred nije precizirano na osnovu čega su formirane cene za date usluge koje se kasnije pojavljuju u izveštajima o sprovedenim aktivnostima MNA“, navodi se u saopštenju.

Precizira se da je za 2019.godinu i devet meseci 2020.godine za brendiranje na spoljnoj strani pet aviona izdvojeno 420.000 evra, dok je za brendiranje zaglavaka na sedištima aviona utrošeno 315.000 evra.

„Brendiranje poslovnica u inostranstvu koštalo je 108.000 evra, a brendiranje aerodromskih šaltera 84.000 evra. Promocija u tri broja ‘Inflight Luxury’ magazina plaćena je 27.000 evra, a promocija putem sajta MNA za 2019.godinu čak 72.000 evra”, ističu u ovom resoru.

Dalje navode da ugovorene obaveze MNA nisu u potpunosti realizovane u toku 2020, jer je u martu te godine komercijalni avio-saobraćaj obustavljen.

“Ipak, MNA je organizaciju specijalnih letova za povratak naših državljana u Crnu Goru zbog pandemije korona virusa, tretirao kao komercijalne letove iako je jasno da to nisu, i uračunao u promotivne aktivnosti koje su samim tim i naplaćene. Po ovom osnovu, NTOCG nije inicirala ni smanjenje fakture, a ni raskid ugovora”, ističu u ministarstvu.

Takođe, dodaju da sredstva za promociju za potrebe NTOCG na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram u iznosu 60.000 evra za 2019, kao i 45.000 evra za devet meseci 2020.godine predsatvljaju „samo još jedan prikaz nedomaćinskog trošenja sredstava“.

“Vreme je da Crna Gora dobije odgovarajuću promociju i da stanemo na put svakom nesavesnom vršenju dužnosti. Građani moraju znati na koji način se troši njihov novac”, navode u ovom resoru.

Za vršioca dužnosti direktora NTO imenovana je Ana Marković-Tripković, dosadašnja šefica Kancelarije za evropske integracije i saradnju u Opštini Budva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.