U trendu

Smrtnost u Srbiji od korone među najnižima u Evropi, 177 puta manja nego u Italiji

Srbija ima dva preminula od kovida 19 na 100.000 stanovnika, što je, na primer, 10 puta niža smrtnost nego u Švajcarskoj, izjavio je danas pokrajinski sekretar Zoran Gojković.

„Cilj je da imamo što manje građana koji će tragično završiti od posledica obolevanja. Mi danas imamo rezultate koji su u tom segmentu među najubedljivijima, ne samo u Evropi nego i šire“, rekao je Gojković.

Gojković kaže da – ako se poredimo po broju umrlih na 100.000 stanovnika sa sličnim zemljama EU – onda se vidi da smo 10 puta bolji od Švajcarske, koja ima 1.000 odsto veću smrtnost, zatim da je u Belgiji 30 puta veća smrtnost, što je 3.000 odsto više.

„Takođe, u Španiji je 156 puta veća smrtnost nego u Srbiji, a ta zemlja ima sedam puta više stanovnika nego mi u Srbiji. Italija, koja ima osam ili devet puta više stanovnika, ima 177 puta veću smrtnost nego Srbija“.

Gojković ističe da je to rezultat politike države Srbije i zasluga zdravstva i njenih radnika, kao i građana Srbije.

„To ne može niko da ospori, mogu samo pojedinci da opovrgavaju, ali ne znam na koji način“, kazao je Gojković

Naglasio je da je država Srbija od početka krize i njeno rukovodstvo uspelo da uradi sve što je neophodno za zdravstveni sistem i zdravstvene radnike i obezbedi opremu i da to upravo pokazuju rezultati.

„Može svako da piše šta želi i ima komentar koji želi, ali rezultati su jasni“, rekao je on.

Dodaje da su Srbi human narod i da imamo dovoljno svega i da zato možemo da pomognemo prijateljima koji su nama pomagali.

Gojković podseća da je Italija veliki prijatelj države Srbije, koji nam je prvi pomogao kada smo imali poplave 2014. godine.

„Prijateljstva treba ceniti, ne znam se kada će neko nekom u životu zatrebati“, dodao je Gojković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.