U trendu

S&P za UNIQA grupu potvrdio rejting A- sa stabilnim izgledim

BEOGRAD – Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) ponovo je osiguravajućoj grupaciji UNIQA potvrdila rejting „A-“ sa stabilnim izgledima.

Pozitivni faktori u donošenju odluke S&P, 18. decembra 2020, uključuju snažnu tržišnu poziciju kompanije u Austriji, Centralno-istočnoj Evropi i Rusiji, njenu vodeću ulogu u zdravstvenom osiguranju u Austriji i odličnu adekvatnost kapitala prema kapitalnom modelu S&P Global Ratings, saopštila je UNIQA.

Kako je navedeno, S&P nastavlja da ocenjuje UNIQA profil poslovnog rizika kao jak, ističući njenu snažnu poziciju u Austriji i dobru poziciju u Centralno-istočnoj Evropi koja se dodatno poboljšala nakon akvizicije kompanija AXA u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Pored toga, S&P pretpostavlja da će UNIQA uspešno nastaviti da raste u narednih nekoliko godina s obzirom na svoju snažnu konkurentsku poziciju, dobro uspostavljen prodajni kapacitet i diverzifikovan poslovni portfelj – uprkos izazovnim uslovima zbog pandemije koronavirusa i oslabljenoj privredi.

Štaviše, S&P nastavlja da ocenjuje profil finansijskog rizika UNIQA grupe kao jak.

Rejting agencija ovde naglašava solidnu adekvatnost kapitala UNIQA grupe. On ostaje na izvanrednom „AAA“ nivou u S&P kapitalnom modelu, čak i nakon akvizicije kompanije AXA.

Shodno tome, profil rizika UNIQA grupe se kreće od uravnoteženog, raznolikog i stabilnog investicionog portfelja do konzervativne strategije reosiguranja.

Po mišljenju S&P, UNIQA sledi konzervativnu investicionu strategiju, koja se ogleda u činjenici da UNIQA investicije u proseku imaju kreditni rejting „A“.

S&P ocenjuje likvidnost UNIQA grupe kao izuzetnu i shodno tome očekuje da će grupa biti u stanju da izdrži bilo kakav ozbiljan pritisak likvidnosti.

Takođe, S&P smatra da će UNIQA održati procenu svog kapitala i dobiti najmanje na vrlo jakom nivou tokom naredne dve godine, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.