U trendu

“Spasimo muziku”: Veoma mali rizik od zaraze u zatvorenom

BEOGRAD – Udruženje “Spasimo muziku” nastalo u vreme pandemije, saopštilo je danas da je, prema istraživanjima četiri nezavisne studije u svetu, rizik od širenja korona virusa na kulturnim i muzičkim događajima u zatvorenim prostorijama – zanemarljivo mali. Smatra se da je rizik od zaraze Kovidom-19 čak višestruko niži nego u školama, kancelarijama ili tržnim centrima, a da su te nezavisne studije sprovedene proteklih meseci u Nemačkoj i Španiji.

Udruženje podseća da je uveliko objavljen plan otvaranja Velike Britanije, prema kojem će od 21. juna biti dozvoljeni kulturni događaji bez fizičke distance, što je, smatraju, jasan pokazatelj smera restarta celokupne manifestacione industrije.

Takođe, kako se navode, uključene su i inicijative niza velikih evropskih država, koje osiguranjem garantnog fonda podstiču organizatore da krenu sa planiranjem događaja u 2021. godini.
Rezultati istraživanja koje je sproveo Tehnički univerzitet iz Berlina, pokazali su da, ako se poštuju mere fizičke distance, higijene i ventilacije – pozorište, opera ili muzej sa 30 odsto popunjenosti imaju najmanji rizik od infekcije od svih pregledanih zatvorenih prostora, navodi udruženje „Spasimo muziku“.

Ranija naučna studija sprovedena je u novembru 2020. u nemačkoj koncertnoj dvorani Koncerthaus u Dortmundu, koja ima 1.500 mesta.
Bio je to nastavak avgustovskog istraživanja pod nazivom “Restart-19” Univerzitetske bolnice u Haleu, čiji rezultati su pokazali da, uz odgovarajuću ventilaciju, u zatvorenim koncertnim prostorima postoji vrlo nizak rizik prenosa zaraze.
Festival Primavera Sound je u decembru 2020, u saradnji sa univerzitetskom bolnicom Germans Trias i Pujol iz Barselone, kao i Fondacijom za borbu protiv zaraznih bolesti, obavio istraživanje na muzičkom događaju bez fizičke distance, sa obaveznim PCR testovima urađenim na dan koncerta.
U ovom događaju učestvovalo je 1.000 ljudi, koji su se ponovo testirali osam dana kasnije, i tek dve osobe su bile pozitivne.

Prethodne nedelje u rasprodatoj dvorani “Palau de Sant Jordi” u Barseloni uspešno je održan koncert grupe „Love Of Lesbians“ pred čak 5.000 posetilaca, kako bi se proverilo mogu li takvi događaji, uz sve stroge mere, biti sigurni i pored globalne epidemije.

Svi posetioci su morali da se testiraju tokom dana, a rezultati su stigli za 15 minuta na mobilnu aplikaciju.

Takođe, prema prvim rezultatima martovskog pilot projekta, od 1.000 ljudi koji su prisustvovali koncertu Berlinske filharmonije, niko se nije zarazio.

Ovo istraživanje je realizovano na inicijativu berlinskog Senata, a test-koncertu održanom 20. marta, u muzičkoj sali kapaciteta od 1.180 mesta, mogli su da prisustvuju samo posetioci sa negativnim testom na Kovid-19.

Prosečno vreme između testiranja i rezultata bilo je 12 minuta, a cena testa bila je uračunata u cenu karata, navelo je udruženje „Spasimo muziku“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.