U trendu

Sputnjik stvara dugoročni imunitet kod 90% vakcinisanih?

BUENOS AJRES – Istraživanja u Argentinskom državnom savetu za naučna i tehnološka pitanja su pokazala da se nakon vakcinisanja Sputnjikom V kod 90 odsto ljudi stvara dugoročni imunitet, saopštio je Ruski direktni investicioni fond (RDIF) citirajući izveštaj objavljen u „La Nasionu“.

„Nova argentinska studija pokazuje da se ćelijski imunitet, koji obezbeđuje dugoročnu zaštitu protiv kovida-19, formira kod 90 odsto vakcinisanih nakon imunizacije Sputnjikom“, naveo je RDIF, a preneo TAS S.

Ministar zdravlja provincije Buenos Ajres Danijel Golan za „La Nasion“ je rekao da kada T-ćelije ponovo sretnu virus, brzo stvaraju antitela i „ćelije ubice“ koje uništavaju virus.

„Značajan odgovor T-ćelija pokazuje da zaštita ostaje duže vreme. Ostaju memorijski limfociti koji beleže korona virus i pamte ga“, izjavio je

Do danas, Sputnjik V je odobren za upotrebu u 67 zemalja, u kojima živi 3,5 milijardi ljudi.

TAS S zaključuje da podaci koji su prikupljeni iz nekoliko zemalja, uključujući i Srbiju, Bahrein, Mađarsku, Meksiko i druge, pokazuju da je Sputnjik jedna od najbezbednijih i najefikasnijih vakcina protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.