Srbi u S. Makedoniji i ove godine obeležavaju Svetog Savu

SKOPLJE – Srbi u Severnoj Makedoniji i ove godine će od 25. do 27. januara obeležiti svoj nacionalni praznik – Dan Svetog Save, kaže predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković za Srnu, a prenosi RTRS.

Naveo je da će Svetosavska akademija ove godine, zbog epidemije korona virusa, biti održana onlajn, kao i da očekuje da će se na akademiji obratiti najviši zvaničnici Severne Makedonije i Srbije.

Stoilković, koji je poslanik u makedonskom Sobranju, rekao je da će Akademiju, čiji je pokrovitelj treću godinu zaredom predsednik Srbije, 27. januara prenositi nacionalna televizija, a da se radi na tome da je putem privatnih televizija i eventualno RTRS-a proprate i građani Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovim rijecima, predlog je da povelja, koju srpska zajednica u Severnoj Makedoniji svake godine dođeljuje zaslužnom pojedincu ili zajednici, pripadne Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Podsetio je da je prošle godine povelja dodeljena srpskom clanu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

„Svetosavlje je ono što određuje identitet Srba i povezuje ih na svim prostorima na kojima žive“, rekao je Stoilković i naveo da Srbi u Severnoj Makedoniji intenzivno osećaju svoj svetosavski identitet i svoje korene i čine sve da ga očuvaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.