U trendu

Srbija pokazala dobre ekonomske rezultate tokom pandemije

BRISEL – Srbija je pokazala izuzetno dobre ekonomske rezultate tokom pandemije i u procesu vakcinacije, ocenili su danas predstavnici EU na godišnjem sastanku o ekonomskoj politici u okviru EKOFIN Saveta, na kome je učestvovao državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Državni sekretar Stanivuković učestovao je na sastanku Ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke, saopštili su iz Ministarstva finansija.

U okviru godišnjeg dijaloga o ekonomskoj politici usvojeni su Zajednički zaključci u kojima su navedeni ključni ekonomski izazovi sa kojima se suočavaju Zapadni Balkan i Turska, kao i smernice za okvir fiskalne, ekonomske i socijalne politike fokusirane na ublažavanje uticaja pandemije izazvane virusom Kovid-19 uz podsticanje ekonomskog oporavka.

Zaključci sadrže detaljne smernice u kom pravcu bi trebalo da se kreće ekonomska politika Zapadnog Balkana i Turske, tokom narednog jednogodišnjeg perioda.

Ovaj godišnji sastanak predstavlja završnu fazu u ciklusu koordinacije ekonomskih politika između predstavnika država članica EU, predstavnika Zapadnog Balkana i Turske, zatim Evropske komisije i Evropske centralne banke.

„Zahvaljujući promišljenoj makroekonomskoj i fiskalnoj politici u prethodnom periodu, Srbija od početka pandemije korona virusa uspela da se uspešno izbori sa ekonomskim i zdravstvenim izazovima, i da sprovede snažne mere podrške privredi i stanovništvu“ istakao je Stanivuković.

On je naglasio da je Vlada Srbije usvojila tri sveobuhvatna paketa ekonomskih mera podrške građanima i privredi, sa ciljem očuvanja radnih mesta, privredne aktivnosti i životnog standarda stanovništva.

Ukupno sva tri paketa mera su, rekao je Stanivuković, vredna oko osam milijardi evra, što je prema preliminarnim procenama oko 17,4 odsto BDP-a, i očekuje se da će dodatno doprineti daljem rastu BDP-a.

Državni sekretar Stanivuković je naveo i da je zahvaljujući programu podrške privredi i stanovništvu, ekonomska aktivnost zabeležila snažan oporavak u drugoj polovini prošle godine, koji je nastavljen i u 2021. godini.

„U odnosu na planirani rast od 10,6 odsto u drugom kvartalu 2021. godine, prema našim prognozama možemo očekivati rast od čak 15 odsto. Dakle, nakon rasta od 1,7 odsto u prvom kvartalu, to je onda 8,35 odsto u prvoj polovini godine“, izjavio je Stanivuković.

Tome u prilog, dodaje, govori i podatak da je mesečna dinamika ekonomske aktivnosti nastavila da raste tokom aprila i maja, pa je rast BDP-a u prvih pet meseci iznosio 6,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a za ovu godinu, predviđa se realni rast BDP-a od 6,0 odsto, sa kapitalnim izdvajanjima države na nivou od 7,2 odsto BDP-a.

Kaže da se realno očekuje da će rast BDP na kraju godine biti veći od planiranog.

Državni sekretar je podsetio i da je pad BDP u 2020. godini iznosio svega jedan odsto što predstavlja jedan od najboljih rezultata u Evropi, da je krajem prethodne godine neto priliv stranih direktnih investicija dostigao 2,9 milijardi evra i da je javni dug ostao ispod 60 odsto, dok je stopa nezaposlenosti zadržana na nivou od pre pandemije.

Paralelno sa ekonomskim merama vakcinacija stanovništva dodatno pomaže otvaranju domaće privrede i jačanju privrednog oporavka, naveo je je Stanivuković.

„Kada je reč o strukturnim reformama, ostajemo posvećeni jačanju dobre uprave, nastavku procesa digitalizacije, modernizaciji Poreske uprave, daljem unapređenju poslovnog ambijenta i suzbijanju sive ekonomije, kao i negovanju zelenog, energetski efikasnog i inkluzivnog rasta“, poručio je on.

Dijalogu je prisustvovao i evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni, a govorila je i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.