Srića: Broj zaraženih i umrlih zbunjuje, nije realan

ZAGREB – Pulmolog iz zagrebačke kovid bolnice Dubrava Saša Srića smatra da su brojevi novozaraženih u Hrvatskoj zbunjujuće i da nisu realni, kao i da zabrinjava broj smrtnosti od korona virusa.

„Tu nešto ne funkcioniše“, rekao je Srića za zagrebačku N1 TV.

Istakao je i da je prilično veliki broj umrlih od korone na dnevnoj bazi i kreće se oko 30.

Smatra da je broj testiranih mali i da je broj zaraženih tri do četiri puta viši nego što to pokazuje statistika, a time se kaže može objasniti i smrtnost.

„Videćemo kroz koju sedmicu da li će se broj umrlih smanjivati“, rekao je Srića i dodaje da se, na primer, u broj umrlih ne računaju oni koji su bili pozitivni na koronu, a umrli su u domovima za starije.

“Koliko sam čuo, pacijenti koji su bolovali od težih onkoloških bolesti, deo njih ne vodi se kao da je umro od kovida, nego od primarne onkološke bolesti“, rekako je Srića.

Ističe da broj umrlih od korone i dalje brine, a da se više pažnje poklanja broju novozaraženih.

„Pokazatelj smrtnosti je vodilja i smernica za period pred nama, pogotovo jer još ne znamo imamo li u Hrvatskoj novi soj virusa”, rekao je ovaj pulmolog.

“Očito smo po smrtnosti u samom vrhu. Moraće se puno toga razjasniti i zašto Hrvatska i dalje ima ovako veliku smrtnost“, rekao je Srića.

Dodao je da epidemiološke mere zasad daju rezultate, a da bi se počelo s popuštanjem, potrebno je, kaže, zadovoljiti kriterijum od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Strahuje da ako se nastavi sa ovakvim tempom vakcinacije, neće biti moguće vakcinisati 50 odsto stanovništva do leta ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.