Šta treba da jedete posle vakcinacije

Danas je i u Srbiji počela prijava za vakcinisanje protiv korona virusa. Dok čekamo da se život vrati u normalu, stručnjaci su dali savete o tome šta pre vakcinacije treba da uradite da biste bili sigurni da će vakcina proizvesti dovoljnu količinu antitela.

Za sada, sem za rusku vakcinu Sputnjik V, ne postoje nikakva specifična uputstva. Podsetimo, pre mesec dana javnost je iznenadila informacija da oni koji prime ovu vakcinu moraju dva meseca da se uzdrže od alkohola.

„Konzumiranje alkohola mora da prestane najmanje dve nedelje pre imunizacije, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana“, izjavila je tada šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Ana Popova za Radio Kosmolskaja pravda.

Ona je savetovala građane i da ne puše pre i posle vakcinacije upozorivši da duvanski dim iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

Tri nedelje kasnije oglasio se i Aleksander Gintsburg, šef ruskog istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, koji je razvio Sputnjik V vakcinu. On je naglasio da svi koji dobiju ovu vakcinu treba da svoju ishranu obogate proteinima.

“Ljudi koji prime vakcinu protiv kovida-19 trebalo bi da jedu više hrane bogate proteinima, jer nedovoljna količina proteina može negativno uticati na proizvodnju antitela na koronavirus. Količina hrane bogate proteinima, odnosno količina proteina u ishrani ima veliki uticaj na proizvodnju antitela. Proizvodnja antitela je proces koji troši mnogo energije, pa unos mesa, ali ne i masnoća, ima ozbiljan efekat na to”, pojasnio je Gintsburg za rusku novinsku agenciju TASS.

Među faktorima koji mogu negativno uticati na proizvodnju antitela naučnik je nabrojao alkohol i stres.

“Svi oblici stresa mogu primetno da smanje broj antitela”, naglasio je Gintsburg. On je dodao da se to upozorenje ne odnosi samo na Sputnjik V vakcinu, već i na sve ostale.

Ovaj naučnik dodao je da i 300 grama votke, odnosno 120 grama alkohola, smanjuje proizvodnju antitela, ali da jedna čaša šampanjca nikome neće naškoditi.

S druge strane, kompanija „Fajzer“, koja je razvila vakcinu sa „BioNTekom“ poručila je da nema upozorenja u vezi s konzumacijom alkohola.

Takođe, jedan od dobrovoljaca koji je učestvovao u ispitivanju vakcine koju su razvili „Astra Zeneka“ i Univerzitet Oksford rekao je da nisu dobili uputstvo o uzdržavaju od alkohola, prenosi Newscientist.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.