Šta uzrokuje groznicu?

Groznica može biti neprijatna, uznemirujuća, pa čak i pomalo zastrašujuća, posebno u današnje vreme. Ali, iako ste verovatno i ranije imali visoku temperaturu, verovatno vam nije jasno šta je zapravo izaziva.

Ako imate groznicu koja neće da prestane, trebalo bi da odete kod lekara, ali bilo bi dobro i da imate neku predstavu o tome šta se dešava vašem telu.

Evo šta uzrokuje groznicu i šta možete učiniti povodom toga.

Šta je groznica?

Groznica je telesna temperatura koja je viša od normalne. Tehnički nemate temperaturu ako ona nije najmanje 38°C. Iako se o tome raspravljala medicinska zajednica, uglavnom se smatra da je normalna telesna temperatura oko 37°C, kaže doktorka Ketrin Boling za Health.

Šta se dešava u vašem telu kada imate temperaturu?

Groznica je obično znak da se vaše telo bori protiv bolesti ili infekcije.

Generalno kada imate groznicu „to je znak da se imuni sistem bori protiv nečega i da svi telesni sistemi rade na tome da se da prioritet zdravlju vitalnih organa”„ kaže doktor Roši Gulati.

Kada imate povišenu temperaturu, hipotalamus, mali deo mozga koji, između ostalog, deluje kao unutrašnji termostat, signalizuje porast telesne temperature, objašnjava doktorka Laura Miler.

– Tada postoji niz događaja koji se pokreću, uključujući suženje krvnih sudova u perifernim delovima tela radi preusmeravanja krvi do važnijih organa i smanjenja gubitka toplote preko kože – kaže dr Miller.

– Povećanje telesne temperature može usporiti rast bakterija, poboljšati odbrambene sposobnosti vaših belih krvnih zrnaca i podstaći stvaranje biohemijskih ojačanja – napominje doktorka Arindam Sarkar. Groznica je obično znak da vaše telo pokušava da se bori protiv “napadača”.

– Većina tih bakterija i virusa može da živi normalno u vašem telu kada je telesna temperatura normalna,  ali ako imate temperaturu, biće im teže da prežive – kaže dr Erik Blotinger.

Postoji dugačka lista potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu prouzrokovati groznicu, ali oni se obično mogu svrstati u sledeće kategorije, prema Medline Plus:

– Infekcija

– Određeni lekovi

– Toplotna bolest

– Rak

– Autoimune bolesti

– Pojedine dečje vakcine

Ipak, infekcija, bilo da je bakterijska, gljivična ili virusna, obično je najčešći uzrok visoke teperature.

– Virusi (prehlade) su najčešći uzročnik groznice. Pre pojave COVID-19 rekli bismo ljudima da ih puste da idu svojim tokom, da se organizam sam izbori sa njima – kaže Roši Gulati i dodaje:

– Te virusne prehlade su obično koronavirusi,  ali COVID-19 je mnogo opasniji od ostalih.

Doktor Sarkar se slaže:

– Većina groznica je uglavnom uzrokovana virusnim i bakterijskim infekcijama. Retko sistemske reumatske bolesti i karcinomi mogu izazvati produženu, neobjašnjivu temperaturu.

Šta treba da uradite ako imate povišenu temperaturu?

Prvo, važno je da znate ovo:

– Ako se osećate relativno dobro, ne morate nužno da preduzmete bilo šta – savetuje Dejvid Katler.

– Ali, ako vam je neprijatno ili vam je temperatura baš visoka, uzmite lekove za smanjenje temperature, poput paracetamola (acetaminofena) ili ibuprofena. Bitno da je i da unosite dosta tečnosti.

Bitno je da po potrebi zabeležite i druge simptome koji mogu da pomognu vašem lekaru da utvrdi šta uzrokuje temperaturu. A, s obzirom na to da groznica može biti znak COVID-19, bilo bi dobro informisati se kod svog doktora o sledećim koracima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.