Studija otkiva: Ove maske štite 75 puta bolje od običnih medicinskih

FFP2 maske nude izuzetno visok nivo zaštite od zaraze koronavirusom, tvrdi studija Instituta Max Planck iz Getingena.

Ako se u zatvorenom prostoru i na maloj udaljenosti nađu jedna zaražena osoba i jedna zdrava nevakcinisana osoba, rizik od infekcije je samo 0.1 posto čak i nakon 20 minuta. Ako je osoba vakcinisana, rizik od infekcije je još manji, kažu naučnici, a prenosi Dojče Vele.

Maske moraju pravilno da se koriste

Ali oni takođe ističu da je najvažnije pravilno nošenje tzv. filtrirajuće polumaske FFP2. Za optimalnu zaštitu, nazalni klip odnosno metalni deo na nosu se mora oblikovati u „zaobljeno W“ tako da bočno pritiska nozdrve. S FFP2 maskama koje se pogrešno nose rizik od zaraze po istom scenariju iznosi oko četiri posto, piše tim Instituta Max Planck u stručnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD-a Proceedings (PNAS).

Naučna analiza takođe pokazuje da pravilno nošene FFP2 maske štite 75 puta bolje od pravilno nošenih običnih medicinskih, tj. hirurških maski. Ali čak i te maske ako se pravilno nose – smanjuju rizik od infekcije na najviše deset posto.

Naučnici su izračunali i rizik od zaraze kombinovanjem različitih faktora kao što su veličina čestica, fizika pri izdisanju, različite vrste maski i rizik od udisanja koronavirusa.

Primeri

Neki od primera: ako samo zdrava osoba nosi masku, a zaražena govori na udaljenosti od 1.5 m, posle 30 min infekcija će se dogoditi u 90 posto slučajeva kada se radi o hirurškoj maski, dok je kod FFP2 maske i posle sat vremena ta opasnost – 20 posto.

Kada obe osobe nose hirurške maske, dok zaražena osoba govori, vrlo konzervativno računato, opasnost ostaje ispod 30 posto nakon sat vremena, ali kada obe pravilno nose masku FFP2 – ona iznosi 0.4 posto.

Naučnici ističu da su njihovi proračuni vrlo konzervativni. „U svakodnevnom životu stvarna verovatnoća zaraze je sigurno deset do sto puta manja, zato što je vazduh koji izlazi na ivicama maske razređen“, kaže Eberhard Bodenschatz, vođa tima Instituta Max Planck koji je napravo istraživanje.

Međutim, naučnici su želeli da izračunaju rizik što je moguće konzervativnije. „Ako je pod ovim uslovima čak i najveći teoretski rizik – mali, to znači da ste u stvarnim uslovima sasvim sigurni“, kaže Bodenschatz.

Bez maske – ogroman rizik od infekcije

Nasuprot tome, rezultat susreta dve osobe bez maske izgleda ovako: ako je zdrava osoba na udaljenosti tri metra izložena dahu zaražene osobe nekoliko minuta, verovatnoća da će se zaraziti je čak – 90 posto.

„Nismo mislili da će na udaljenosti od nekoliko metara to ići tako brzo“, kaže Bodenschatz. „Ipak, u našoj studiji smo otkrili ogroman rizik od infekcije kada se ne nosi maska – čak i na udaljenosti od tri metra kada na nekoliko minuta sretnete zaraženu osobu s visokim virusnim opterećenjem, kao što se događa s dominantnom delta varijantom virusa SARS-CoV-2.“

Rezultati su još jednom pokazali da je nošenje maske u školama i „uopšteno gledano – dobra ideja“. Naučnici na kraju sažetka studije pišu: zaključujemo da nošenje maski, onih hirurških, a pogotovo FFP2, pruža odličnu zaštitu drugima i sebi, i pitanje udaljenosti, držanja distance čini manje važnim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar