Sutra u ponoć kraj hrvatskog predsedavanja EU

ZAGREB – Sutra u ponoć Hrvatskoj prestaje šestomesečni mandat zemlje predsedavajućeg Savetom Evropske unije, a evroparlamentarac Tonino Picula (SDP) ocenio da se konačni rezultati tog predsedavanja ne mogu procjenjivati prema uobičami standardima, jer se Hrvatska morala prilagoditi digitalnom načinu upravljanja Evropom,a da je u svietu prepunom izazova, tokom tih šest meseci bila stavljena pod posebav pritisak.

Picula je ovo, kako prenosi hrvatski Euroaktiv, rekao na video konferenciji sa novinarima zajednički organizovale kancelarije Europskog parlamenta u Zagrebu i Berlinu, kako bi im predstavili rezultate hrvatskog predsjedanja, očekivanja od Njemačke koja to predsedavanje preuzima od 1. jula, te aktualne izazove s kojima se EU tek treba obračunati.

Uz podsećabhe da su se pred najmlađom članicom EU tokom njenog predsedavanja bili brojni izazovi- Brexit i pitanje višegodišnjeg finansijskog okvira oko kojeg se još uvijek nije pronašlo kompromisno rješenje, Euroktiv prenosi i Piculino podsećanje i ocenu da je tokom hrvatskog predsedvanja EU deblokiran status Severne Makedonije i Albanije, kao I da je otvoreno novo poglavlje u pregovorima s Crnom Gorom.

I evroparlamentarka Željana Zovko iz HDZ-a politiku proširenja na Zapadni Balkan predstavila kao uspeh hrvatskog predsedavanja EU.

„Pitanje Zapadnog Balkana i proširenja vratilo se na evropski dnevni red“, rekla je I dodala da od nemačkog predsedavanja očekuje “fokus na sanaciju ekonomskih posledica krize uzrokovane korona virusom, kao i postizanje dogovora oko Višegodišnjeg finansijskog okvira”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.