Svetska banka daje 20 miliona dolara BIH za borbu protiv koronavirusa

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, obavestio je danas premijere Republike Srpske i Federacije BiH, Radovana Viškovića i Fadila Novalića, da je Svetska banka iskazala spremnost da finansijski pomogne BiH u sprečavanju, otkrivanju i saniranju posledica pojave koronavirusa.

„Dvadeset miliona dolara bilo bi operativno za podršku praćenju bolesti, osnaživanju intervencija javnog zdravstva, rad s privatnim sektorom da bi se smanjio uticaj na ekonomiju“, rekao je on.

Taj novac bi bio za kupovinu opreme za testiranje, bolničku opremu, izgradnju medicinskih objekata za hitnu pomoć, za hitnu pomoć u hrani, saopštio je Savet ministara BiH i dodao da je Tegeltija zahvalio Svetskoj banci.

Republika Srpska je ranije donela odluku da se do kraja marta obustavi nastava u svim školama i na fakutetima, i da se zabrane svi javna skupovi.

U nekoliko kantona Federaciji BiH danas je takodje obustavljena nastava: u sarajevskom i tuzlanskom naredne dve sedmice, a u zeničko-dobojskom „do daljeg“.

Sarajevski mediji objavili su da će najveća njemačka aviokompanija „Lufthanza“ obustaviti sve letove prema Sarajevu od 29. marta do 24. aprila.

Organizatori su odlučili da 11. Sarajevo Biznis Forum (SBF) odlože za jesen.

U 36 sarajevskih džamija izvršena je dezinfekcija, objavili su sarajevski mediji.

U BiH je do sada registrovano sedmoro zaraženih koronavirusom, od toga četvoro u RS, a troje u Federaciji BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.