U trendu

Svi đaci se vratili u školske klupe

BEČ – U Austriji su se danas svi đaci vratili u školske klupe, uz izuzetak najstarijih đaka koji će i dalje biti na „smenskom režimu“.

Usled epidemioloških mera samo su prvih pet razreda osnovne škole do sada imala svakodnevnu nastavu, dok su ostali uzrasti bili na delimičnoj onlajn-nastavi i smenskom režimu.

Od sada svi đaci idu pet dana u nedelji u školu na nastavu.
Kako bi se sprečilo širenje korona virusa tri puta nedeljno će se testirati đaci, a ti testovi važiće i kao „ulaznica“ za gastronomiju i sve drugo što se otvara od 19. maja.

Kao dokaz o negativnom testu, đaci će dobiti takozvani „nidža pasoš“, u koji će se lepiti stikeri za svaki negativan test. U školi đaci moraju nositi masku, a kod starijih đaka obavezna je FFP2 maska.
U osnovnim školama đaci masku mogu skinuti kada sede na svojem mestu u učionici.

Kada je reč o testovima, uredba Ministarstva obrazovanja dozvoljava maksimalno jedan test po predmetu, a težište ocenjivanja biće i dalje na učešću u nastavi.

U vezi s ponavljanjem razreda, primenjivaće se ista pravila kao i prošle godine, a to znači da će đaci koji imaju jednu „peticu“ automatski moći da idu u viši razred.

Što se nastave fizičkog tiče, uredba Ministarstva ukazuje da bi ona trebalo da se održi na otvorenom, i bez obaveze nošenja maske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.