U trendu

SZO: Afrika bi mogla da postane novo zarište epidemije

LONDON – Afrika bi mogla da postane novo zarište epidemije, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija.

Kako BBC prenosi, u Africi je u toku prošle nedelje došlo do naglog porasta broja zaraženih. Na ovom kontinentu do sada je registrovano 18.333 slučajeva infekcije, 4.352 pacijenta je ozdravilo, dok je 961 osoba umrla.

Direktorka SZO za Arfiku Matšidiso Moeti upozorila je da Afrika nema kapacitete za lečenje velikog broja pacijenata niti dovoljno respitatora kako bi se izborila sa epidemijom. Zbog toga je na afričkom kontintentu fokus na prevenciji zaraze, a ne na lečenju bolesti, istakla je ona.

Jedna od prvih osoba koja je u Africi preminula od korona virusa bio je novinar Zororo Makamba iz Zimbabvea. Makamba je umro prošlog meseca u glavnom gradu zemlje, a lokalne vlasti su izjavile da nije bilo respiratora koji je bio potreban za njegovo lečenje.

U Africi takođe postoji opasnost od brzog širenja bolesti u prenaseljenim područjima gde nije moguće poštovati mere socijalnog distanciranja i u kojima mnogi nemaju osnovne higijenske uslove.

Direktorka SZO za Arfiku rekla je da se virus kontinentom širi iz afričkih prestonica ka priobalju Južne Afrike, Nigerije, Obale Slonovače, Kameruna i Gane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.