U trendu

SZO: Utrostrucena vakcinacija u Africi, ali idalje nedovoljna

LAGOS – Stopa vakcinacije protiv korona virusa u Africi se utrostručila tokom protekle sedmice, a zaštita čak 10 odsto kontinenta do kraja septembra ostaje „veoma težak zadatak“, rekla je danas regionalna direktorka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Afriku Matšidiso Moeti.

U međuvremenu, na kontinentu je u prošloj sedmici zabeleženo 248.000 novih slučajeva korona virusa, dok je najmanje 28 zemalja zabeležilo porast infekcija koje su uzrokovane delta sojem virusa, prenosi agencija AP.

„Ovo je tragedija koja može da se spreči, ukoliko afričke zemlje dobiju pošten pristup vakcinama“, rekla je Moeti novinarima.

Direktorka SZO za Afriku rekla je da je u prošloj sedmici primljeno 13 miliona doza, tri puta više od broja vakcina koje su date u sedmici pre nje.

Na kontinentu na kojem živi 1,3 milijardi stanovnika, afrički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je saopštio da je trenutno samo 2,4 odsto njih vakcinisano.

Dok se afričke zemlje bore sa niskom stopom vakcinacije, Sjedinjene Američke Države i druge, bogate zemlje govore i počinju imunizaciju buster dozom vakcine.

„Mislim da nam je veoma teško da govorimo o buster dozama vakcine u Africi“, rekla je Moeti i dodala da još nije pokriveno ni pet odsto populacije prvom dozom vakcine koja je potrebna da se uspori širenje virusa i što je najvažnije, zaustavi četvrti talas pandemije koji dolazi.

Afrika će u narednim mesecima primiti 117 miliona doza vakcina, ali će biti potrebno još dodatnih 34 miliona da bi se dostigao cilj od 10 odsto vakcinisane populacije, kako je istakla Moeti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.