U trendu

Tanjug u Rimu: Svuda sa maskama, barovi zatvoreni

RIM – Da svi putevi vode u Rim danas ne bi moglo da se dokaže, jer nema previše ljudi na ulicama večnog grada, a i oni koji se šetaju u obavezi su da sve vreme nose zaštitne maske, javlja izveštač Tanjuga.

Od ponedeljka stanovnici Rima više nisu u crvenoj zoni, već u narandžastoj, a to znači da su mere malo relaksiranije i da su prodavnice, i to ne samo one prehrambene, otvorene.

Barovi i restorani su i dalje zatvoreni, ali postoji mogućnost dostave, kao i da se kupi kafa ili hrana “za poneti”, slično kao i u Beogradu.

Zabranjeno je kretanje van opštine prebivališta osim iz opravdanih razloga, a u okviru iste opštine dozvoljena je samo jedna kućna poseta u toku dana i to samo za dva lica koja ne pripadaju tom domaćinstvu.

Zatvoreni su bioskopi, pozorišta, muzeji i ne održavaju se kulturne manifestacije.

Sve prozvodne aktivnosti rade, radi javni prevoz, a izričita preporuka je da se radi na daljinu. Škole su otvorene, s tim što u nekim delovima gde je zaraza malo veća lokalne vlasti imaju ovlašćenja da zatvore škole.

Otvorene su škole samo za mlađe razrede, srednje škole i fakulteti rade na daljinu.

Inače, svakog petka se preispituju podaci i ministar zdravlja na osnovu njih donosi odluku u koju zonu prelazi koji region, s tim što region mora da provede u istoj dve nedelje, dakle ne može da se pređe recimo iz crvene u narandžastu zonu posle jedne sedmice.

Zbog rizika od širenja epidemije u vreme uskršnjih praznika cela Italija će 3. 4. i 5. aprila biti u crvenoj zoni, a to znači da je zabranjeno svako kretanje van kuće osim iz opravdanih razloga i uz obaveznu ličnu izjavu, a relaksiranje mera se očekuje već 6. aprila.

Svi trgovinski objekti osim prehrambenih, apoteka, trafika i slično biće zatvoreni.

Maske su u Italiji obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, svuda je obavezna fizička distanca, a već nekoliko meseci je na snazi zabrana kretanja od 22 časa do 5 ujutru.

U Lombardiji, koja je prošle godine bila tema svih svetskih medija, zbog video snimaka koji su kružili, a na kojima se video nedostatak bolničkih kapaciteta, broj zaraženih ponovo raste.

Sada su bolnički kapaciteti osnaženi, ali je opterećena intenzivna nega.

Prema poslednjim podacima, u Italiji je ukupno vakcnisano 10.018.265 građana, od toga 6.875.106 prvom dozom, dok je 3.143.159 njih revakcnisano. Juče je vakcinisano 79.426 Italijana.

Kampanja vakcinacije ne protiče kako je očekivano, delimično zbog nedovoljnog broja pristiglih doza, a delimično zbog nedovoljno logističkih kapaciteta pojedinih regiona, kao što je Lombardija.

U Italiji se uminizacija sprovodi vakcinama proizvođača Fajzer, AstraZeneka i Moderna, a tokom aprila se očekuje da će biti dostupna i Džonson i Dzonson, a građani nemaju mogućnost izbora vakcine.

Inače, Italija će uvesti obavezan petodnevni karantin za sve koji dolaze ili se vraćaju iz zemalja EU, a takođe putnici će morati da se testiraju na korona virus pre nego što napuste zemlju, kao i nakon što se završi petodnevni karantin.

Italijanski premijer Mario Dragi i njegova supruga Marija Serenela Kapelo juče su primili prve doze vakcine protiv virusa korona AstraZeneka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.