U trendu

Tegeltija: Uslovi za prihvat vakcina ispunjeni, Fajzer zateže

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas da BiH ispunjava uslove za prihvat vakcina protiv korona virusa, da za to ima pisani dokaz, ali da dobavljač „kupuje vreme“ da ih drugima proda po drugim cenama.

Tegeltija je, povodom pisanja pojedinih medija da BiH ne ispunjava uslove za prihvat vakcina, rekao da to nije tačno i da BiH danas može da primi milion doza „Fajzerovih“ vakcina, koje imaju najkomplikovanije uslove za čuvanje, prenose „Nezavisne novine“.

„Moj stav je da ‘Fajzer’ želi da kupi vreme, da te vakcine želi da proda drugima po sasvim drugim cenama od onih koje smo mi platili“, naveo je Tegeltija.

On je precizirao da je BiH platila 1.230.000 doza vakcina i da očekuje da bi oni koji su se obavezali trebalo da poštuju ugovor.

„Njihova je obaveza da nam vakcine dostave na Aerodrom u Sarajevu, a sve ostalo su obaveze BiH i mi smo za sve to spremni“, istakao je Tegeltija.

On je rekao da je otežavajuća okolnost za BiH u celom tom procesu to što je ugovorom, koji je potpisan u septembru prošle godine, definisano da se za isporuke tih vakcina kao krajnji rok navodi kraj prvog kvartala ove godine.

„Mi smo uplatili 1.230.000 vakcina, a oni su obećali 27.000 vakcina i sada ponovo kupuju vreme. Krajnje je vreme da prestanemo biti fini prema njima i njihova je obaveza da nam isporuče ono što smo im davno platili i stvorili sve preduslove da prihvatimo te vakcine“, rekao je Tegeltija.

On je ocenio da nisu potrebne nikakve izmene zakona da bi BiH nabavila vakcine i ukazao na to da je Republika Srpska već uvezla prve količine vakcine i da očekuje sledeće nabavke vakcine.

Tegeltija je napomenuo da nije sporno to što se Ministarstvo civilnih poslova u ime BiH pojavljuje u tim pregovorima, da je bilo i u pregovorima i sa Rusijom i Kinom, a da ceo proces, odnosno tehničko plaćanje i vakcinisanje, preuzimaju entiteti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.