U trendu

Teksas Vrhovnom sudu podneo tužbu protiv 4 savezne države

VAŠINGTON – Američka savezna država Teksas podnela je Vrhovnom sudu SAD tužbu protiv država Džordžija, Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin, nazivajući nezakonitim izmene izbornih procedura koje su načinile zbog pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

Tužba, koji je objavio republikanac i generalni pravobranilac države Teksas Ken Pakston, podneta je Vrhovnom sudu, što je dozvoljeno za određene parnice između država.

Teksas, u kojem su na vlasti republikanci, optužio je izborne zvaničnike u četiri države da nisu uspeli da obezbede da izbori putem mejla budu zaštićeni od prevara, čime se, kako se navodi, umanjuje težina glasova država koje se zakonito pridržavaju izborne strukture koja je definisana Ustavom.

Izborni zvaničnici u ovim državama tvrde da nisu pronašli dokaze o prevarama koji bi izmenili rezultat izbora. Veliki broj Amerikanaca glasao je putem mejla kako bi izbegao izlaženje na biračka mesta i širenje kovid-19.

Teksas od Vrhovnog suda traži da elektorski glasovi u četiri države, ukupno 62, ne budu uračunati u ukupan zbir glasova. Bajden je osvojio 306 elektorskih glasova, 36 više od neophodnih 270, dok je Tramp osvojio 232 glasa.

Država Teksasa od Vrhovnog suda traži i da pomeri krajni rok za glasanje Izbornog kolegijuma, koji treba da bude održan 14. decembra.

Ovo je najnoviji u nizu pravnih napora koje imaju za cilj da preokrenu rezultate na predsedničkim izborima u korist Donalda Trampa.

Trampova kampanja i njegovi saveznici uložili su žalbe u Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji, Viskonsinu i drugim državama, tvrdeći da je na izborima bilo prevara, koje su odbijene na sudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.