U trendu

Tramp očekuje vakcinu za kovid-19 do kraja godine

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da veruje da će vakcina za kovid-19 biti dostupna do kraja godine, kao i da njegova vlada čvrsto podržava lek remdesivir, koji je u ranim probama pokazao da obećava u lečenju bolesti izazvane novim korona virusom.

Tramp je na televiziji Foks Njuz (Fox News) sinoć odgovarao na pitanja dvojice voditelja kao i na pitanja koja su ljudi postavljali preko internet platformi te televizije.

„Mislim da ćemo imati vakcinu do kraja godine“, rekao je Tramp na pitanje jednog čoveka iz Nebraske koji se oporavio od kovida-19, i dodao da se njegova administracija jako zalaže za lek remdesivir.

Tramp je dodao da će lekari reći da ne treba to da kaže ali da on govori šta misli.

„Jako guramo to… brojne (farmaceutske) grupe su, mislim jako blizu“, dodao je američki predsednik.

Upitan kako bi reagovao kada bi neka druga zemlja otkrila vakcinu pre SAD Tramp je odgovorio da mu je sve jedno i da samo želi da ima funkcionalnu vakcinu, prenosi Frans pres.

Tramp je takodje čvrsto izrazio želju da privreda zemlje počne da radi, oprezno ali što pre moguće i izneo je optimizam oko ekonomskih izgleda, predvidjajući da će 2021. biti „neverovatna“.

On je takodje ponovo branio odluke donete od početka pandemije i izrazio uverenje da su spašeni milioni života.

Kako prenosi AP, američki zdravstveni zvaničnici rekli su da bi vakcina mogla biti dostupna za godinu dana do 18 meseci. Medjutim, stručnjak Entoni Fauči rekao je u aprilu da se može zamisliti, ukoliko se brzo razvije vakcina da bi mogla da bude u distribuciji čak i do januara.

Postoji oko 100 projekata za razvoj vakcine za kovid-19 širom sveta od kojih je desetak u fazi kliničkih proba, prema podacima koje je dala Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.