U trendu

Trećina napada na medicinare prošle godine u vezi sa kovidom

ŽENEVA – Trećina od skoro 1.200 napada na zdravstvene radnike širom sveta prošle godine imala je veze sa kovidom-19, uključujući slučajeve kada je bolničko osoblje udarano i polivano vrelom kafom zbog straha od zaraze, saopštila je danas koalicija zdravstvenih stručnjaka.

Indija je imala najveći broj napada povezanih sa korona virusom, sa 128 od 412 incidenata, koje su izveli uglavnom demonstranti, pacijenti i njihova rodbina, kao i policija, pokazuju podaci Koalicije za zaštitu zdravlja u sukobu (SHČ), prenosi Rojters.

„Kako ulazimo u drugu godinu pandemije kovida-19 moramo učiti iz neuspeha prve godine i odmah reagovati kako bismo zaštitili zdravstvene radnike“, rekao je Leonard Rubenstajn, osnivač SHČ-a, sastavljenog od 40 zdravstvenih radnika i dobrotvornih grupa.

Meksiko je imao drugi najveći broj pretnji ili napada, 49, a zabeleženi su slučajevi u kojima su putnici isterali medicinske sestre iz autobusa, zdravstveni radnici pretučeni dok su tragali za kontaktima ljudi zaraženih kovid-19, specijalizant koji je poprskan varikinom…

SHČ navodi da su se drugi incidenti, koji su predstavljeni na interaktivnoj mrežnoj mapi, odnosili na protivljenje merama javnog zdravlja, poput testiranja i socijalnog distanciranja.

Lažne vesti pomogle su da se podstaknu napadi na medicinske radnike, jer deo javnosti ne veruje medicinskim tretmanima ili zvaničnim informacijama o virusu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.