Troje zaraženih pacijenata u Italiji potpuno izlečeni eksperimentalnom terapijom

Italija je, posle Kine, žarište najvećeg broja pacijenata zaraženih koronavirusom i do sada je u toj zemlji preminulo 12 ljudi od posledica virusa, dok su 424 osobe zaražene, podaci su tamošnje službe Civilne zaštite.

Novi podaci takođe otkrivaju da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila.

Reč je o tri pacijenta lečena u Rimu od početka februara – par kineskih turista i jedan mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

„Tri pacijenta koja su bila pozitivna na koronavirus su izlečena. To je poruka Italijanima da je bolest izlečiva“, rekao je Frančesko Vaja, direktor italijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Spallanzani u Rimu.

Bolnica je u lečenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Lekari su eksperimentisali sa antivirusnim agensima i lekovima koji se koriste protiv virusa ebole.

Od petka je sprovedeno 9687 testiranja i manje od 4 posto je bilo pozitivno, navodi Civilna zaštita. Testirane su osobe sa simptomima i one koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama.

Najpogođenija je Lombardija, privredno središte zemlje, gde ima 258 slučajeva oboljenja, među kojima prvi put i četvero dece (starosti od 4 godine, dvoje 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak) koja imaju blage simptome.

Osamnaest karabinjera iz Kodonje od srede je u izolaciji zbog mera opreza jer su bili na oproštajnom susretu s kolegom koji je zaražen. Kodonjo i devet gradova Veneta su pod karantinom nakon hospitalizacije 38-godišnjeg „nultog pacijenta“, sa kojim se povezuje većina slučajeva u Lombardiji.

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabeležen prvi smrtni slučaj te bolesti.

Situacija s koronavirusom u drugim evropskim zemljama

Tri osobe izlečene su u Laciju i one nisu povezane s epidemijom na severu zemlje.

U Francuskoj ima 18 obolelih i dve osobe su preminule. Osamnaesti slučaj je zabeležen u sredu uveče, a radi se o supruzi pacijenta hospitalizovanog u Anesiju. Francuska je pozvala svoje državljane da odlože putovanja na sever Italije, dok učenici koji se vraćaju iz Kine, Singapura, Južne Koreje i italijanskih pokrajina Lombardije i Veneta ne smeju da po povratku 14 dana izlaze iz kuće.

U Grčkoj je u sredu zabeležen prvi slučaj, a radi se o 38-godišnjoj ženi koja je nedavno putovala u severnu Italiju. Vlada je u sredu usvojila odredbu koja predviđa privremenu zabranu kretanja u i iz zemalja zahvaćenih epidemijom, kao i zatvaranje škola i dvorana.

Nasumična testiranja

Austriji su oboleli jedna mlada žena koja je radila na recepciji hotela u Insbruku i njen partner, nakon čega je u karantin stavljeno 12 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s njima.

Norveška i Severna Makedonija prijavile su prvi slučaj koronavirusa u svojim zemljama, a Švedska i Finska drugi.

Velika Britanija, u kojoj je 13 osoba pozitivno na Covid-19, počela je da sprovodi nasumična testiranja na pacijentima koji imaju simptome nalik gripu u sklopu akcije ranog uzbunjivanja u slučaju širenja epidemije.

U Republici Srbiji nisu registrovani slučajevi obolevanja od COVID-2019, a sve neophodne informacije o koronavirusu možete pronaći na sajtu covid19.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.