Turska pocela sa primenom svoje domace vakcine Turkovak

ANKARA – Turska je danas u bolnicama širom zemlje počela sa primenom svoje domaće vakcine protiv korona virusa „Turkovak“.

Kako prenosi Rojters, zemlja je već upotrebila više od 130 miliona doza vakcina Sinovak i Fajzer/Biontek, a počela je i sa imunizacijom buster doze vakcine.

Domaća vakcina „Turkovak“ je prošle nedelje dobila dozvolu turskih vlasti za hitnu upotrebu.

Kako se navodi, prvi put od oktobra meseca, dnevni broj slučajeva korona virusa ove nedelje je skočio na više od 30.000.

Ministar zdravlja Fahretin Koča ponovo je apelovao na građane da prime buster dozu vakcine.

Koča se u sredu sastao sa naučnim savetom za korona virus, a na sastanku je bilo reči o uvođenju vakcine Turkovak, kao i o porastu broja infekcija.

„Naša vakcina Turkovak počeće da se primenjuje u gradskim bolnicama od četvrtka“, naveo je Koča u saopštenju nakon sednice naučnog saveta.

Takođe je dodao da je moguće primiti i buster dozu Turkovak vakcine i to bez obzira na to koju vrstu vakcine su ranije građani primili.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan je više puta rekao da će njegova vlada učiniti Turkovak dostupnom širom sveta, ali, kako navodi Rojters, Ankara tek treba da objavi detaljne informacije o stopi efikasnosti vakcine ili rezultatima kliničkih ispitivanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar