U trendu

U Ekvadoru danas biraju predsednika, favorit levičar Arauz

KVITO – Građani Ekvadora danas biraju novog predsednika, a mnogi od njih su umorni od bolnih ekonomskih mera štednje i željni povratka u socijalizam, pa se kandidat levice Andres Arauz nada da će pobediti u prvom krugu glasanja, navodo Rojters.

Arauz, 36-godišnji ekonomista, štićenik bivšeg predsednika
Rafaela Koree, vodi u anketama zbog obećanja da će direktno uplatiti milijardu dolara porodicama i suprotstaviti se uslovima paketa finansijske pomoći MMF od 6,5 milijardi dolara, prenosi agencija.

Njegov glavni rival, Giljermo Laso, koga vide kao konzervativnog bankara, mogao bi da dobije manju podršku zbog niskog odziva birača zbog pandemije korona virusa.

Advokat i urođenički aktivista Jaku Perez nalazi se na trećem mestu na anketama.

Pobeda Arauza značila bi povratak Latinske Amerike na levičarsku politiku, koja je već evidentna u Argentini i Boliviji.

U Ekvadoru je glasanje obavezno i naplaćuje se kazna od 40 dolara za neizlazak na biralište.

Pretpostavlja se da će verovatno glasači koji pripadaju srednjoj klasi i koji favorizuju Lasa platiti kaznu da bi izbegli izloženost korona virusu, dok oni sa malim primanjima koji naginju Arauzu imaju veći podsticaj da glasaju, jer su manje sposobni da priušte sebi da plate novčanu kaznu za neizlazak na izbore.

Da bi pobedio u prvom krugu, Arauzu je potrebno više od 50 odsto važećih glasova ili ukupno 40 odsto sa 10 procentnih poena više od
drugoplasiranog kandidata.

U suprotnom, glasanje u drugom krugu biće održano 11. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.