U FBiH preporučeno neodržavanje javnih skupova

SARAJEVO – Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputilo je novu Naredbu prema kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva u kojoj se, između ostalog, preporučuje da se ne održavaju javni skupovi.

„Nalaže se kantonalnim kriznim štabovima da zabrane posete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju decu, mlade i stare osobe na području kantona. U BiH do sada su potvrđena tri slučaja zaraze koronavirusom, i svi su u Banjaluci.“, preneo je sarajevski portal Klix.

Preporučuje se da se ne održavaju javni skupovi na području Federacije BiH i kantona.

Pod javnim skupom smatra se svako organizirano okupljanje građana koje se održava na za to prikladnom prostoru u skladu s propizima o javnom okupljanju.

Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prevoza. Takođe, preporučuje se osobama starije životne dobi da preskoče rutinske kontrole i odlaske u ordinacije kod porodičnih lekara i u bolnice, ukoliko im nije preko potrebna zdravstvena zaštita.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane Federacije BiH na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene instiitucije i ustanove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.