U trendu

U Iranu rekordan broj zaraženih od Kovid-19 do sada

TEHERAN – Iran je prijavio danas više od 37.000 novih infekcija korona virusa, što je do sada rekordan broj zaraženih od početka pandemije, izvestili su državni mediji.

Državna televizija je saopštila da su zdravstveni radnici registrovali 37.189 novih slučajeva i 411 smrtnih slučajeva kovid-19 piše AP.

Ukupan broj umrlih u Iranu je sada 91.407 što je najveći broj na Bliskom istoku.

Porast broja zaraženih urzokovan je novom, delta varijantom kovid-19, a iranske vlasti tvrde da manje od 40 odsto stanovništva poštuje bezbednosne mere zbog korona virusa.

Iranski zdravstveni zvaničnici redovno su upozoravali da su bolnice u glavnom gradu Teheranu, kao i drugim većim gradovima, prepune pacijenata sa kovidom 19.

U nedelju je ministar zdravlja Said Namaki u pismu vrhovnom vođi Irana, ajatolahu Aliju Hamneiju, zatražio dvonedeljno zatvaranje zemlje i da vojska pomognei u sprovođenju mera, međutim, Hamnei još uvek nije odgovorio na njegov zahtev.

Iran je pretrpeo najgori talas korona virusa u regionu zbog niza kriza kao što su oštre američke sankcije, globalne izolacije, toplotni talas, nestajanje struje i protesta zbog nestašice vode na jugozapadu.

Manje od četiri odsto Iranaca je u potpunosti vakcinisano, a mnogi medicinski radnici su vakcinisani domaćom vakcinom Sinofarm, za koju izveštaj pokazuje da je manje efikasna od drugih inekcija protiv kovid-19.

Iranska vlada objavila je da njena domaća vakcina pruža 85 odsto zaštite od korona virusa, ne otkrivajući detaljne podatke.

Iran takođe uvozi rusku vakcinu Sputnjik V, kao i Okford/AstraZeneka, u okviru programa kovaks, koji podržavaju Ujedinjene nacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.