U trendu

U Italiji ponovo raste broj mrtvih, preko 407 hiljada zaraženih u svetu, pozitivan i Marti Ahtisari…

Širom sveta 407.670 osoba je zaraženo koronavirusom, 18.250 ljudi je preminulo, a 104.673 je izlečeno, pokazuju najnoviji podaci sajta Vorldometer. Zaraženih ima u 196 zemalja.

Najviše, 81.171 obolelih, i dalje ima Kina, gde je 3.277 osoba preminulo, a 73.159 se izlečilo.

Italija je i dalje žarište epidemije u Evropi, a samo danas u toj zemlji prijavljena su 743 smrtna slučaja i 5.249 zaraženih. U Italiji je ukupno 69.176 osoba zaraženo, 6.820 je preminulo, a 8.326 se oporavilo.

Druga evropska zemlja po broju zaraženih je Španija, gde je registrovano 39.676 slučaja, 2.800 preminulih i 3.794 izlečenih. U Španiji je danas prijavljeno 5.860 slučaja i 489 preminulih.

Među prvih pet zemalja po broju obolelih su, prema sajtu, SAD sa potvrđenih 49.594 slučaja i 622 preminulih i Nemačka, gde je 31.991 zaraženih i 149 preminulih.

Za njima slede Iran sa 24.811 slučajeva i 1.934 preminulih, Francuska sa 19.856 slučaja i 860 preminulih, Švajcarska sa 9.117 slučaja i 122 preminulih, Južna Koreja sa 9.037 slučaja i 120 preminulih i Britanija sa 8.077 slučaja i 422 preminulih.

Bivši predsednik Finske i nekadašnji specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova, Marti Ahtisari, pozitivno je testiran na infekciju korona virusom, prenose mediji.

U Hrvatskoj je 361 lice zaraženo virusom korona, što je za 46 više u odnosu na juče. U Crnoj Gori je danas broj zaraženih korona virusom porastao za dva i sada ih je 29.

U Sloveniji je danas potvrđen četvrti smrtni slučaj od korona virusa pošto je jedna starija žena preminula u domu za stare Šmarje pri Jelšah, jednom od žarišta epidemije korona virusa u zemlji.

Treća žrtva korona virusa u BiH

Broj žrtava korona virusa u Bosni i Hercegovini popeo se na tri, prenosi bosanski portal Klix.

Direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović objasnila je za taj portal da su u Sarajevu potvrđena još dva slučaja korona virusa, a da je jedna osoba već preminula.

Reč je o starijoj ženi koja je, kako navodi portal, prećutala da je bila u kontaktu sa kćerkom koja je bila u Italiji.

Ona je preminula u Domu zdravlja Ilidža, a na korona virus je testirana nakon smrti.

Drugi zaraženi je muškarac, a obe osobe su s područja opštine Ilidža.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je pregledano 17 uzoraka, od kojih su dva s Ilidže bila pozitivna.

U BiH je trenutno 166 osoba zaraženo korona virusom.

Ministarstvo zdravlja FBiH predlaže karantin za gradove

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donela je odluku o zabrani rada privatnih stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija.

Pomoćnik ministra zdravlja FBiH Goran Čerkez izjavio je da to ministarstvo predlaže i da bude zabranjeno kretanje van mesta prebivališta, da budu osigurana mesta za smeštaj osoba koje krše mere samoizolacije i da samo tri granična prelaza budu otvorena i za robu i za putnike, prenosi klix.ba.

Federalni štab civilne zaštite naredio je zabranu poseta migrantskim centrima, saopštio je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Libija potvrdila prvi slucaj novog korona virusa

Libija je u utorak potvrdila prvi slučaj novog koronavirusa, u zemlji u kojoj je sa godinama nasilja zdravstveni sistem postao veoma ranjiv.

Nacionalni centar za kontrolu bolesti, koji deluje u oblasti pod kontrolom obe glavne strane u libijskom sukobu, nije dao više detalja u svojoj izjavi o slučaju koronavirusa, a lekari su samo naveli da je pacijent bio u bolnici u Tripoliju, prenosi Rojters.

I međunarodno priznata vlada u Tripoliju, na zapadu, i suparnička administracija u Bengaziju na istoku, uvele su zabrane kretanja između gradova, zaustavile putovanja u inostranstvu i obećani su resursi za zdravstvene usluge.

„Ovaj zdravstveni sistem bio je blizu urušavanja i pre korona virusa“, rekla je Elizabet Hof, šefica misije za Svetsku zdravstvenu organizaciju u Libiji.

Oprema za testiranje je ogranicena, vrlo je malo zaštitne opreme i postoji ozbiljan nedostatak medicinskih radnika, posebno u ruralnim oblastima, rekao je Hof.

„Postoji nacionalni plan, ali finansiranje još nije pripremljeno za implementaciju „, rekla je ona.

U Misrati, lučkom gradu koji drže snage lojalne međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju na zapadu, kompanije za čišćenje dezinfikuju parkove i javne bašte.

Volonteri su ljudima delili maske i rukavice za lice, a u bankama su stavili oznake na podu da stanete na sigurnoj udaljenost od ostalih koji čekaju u redu.

„Ako sedimo i ne radimo ništa, čekajući vladu, nećemo dobiti nikakve rezultate“, rekao je Taher Alzarok, 55-godišnjak volonter.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.