U trendu

U koje zemlje Srbi mogu da putuju, a gde nam je još uvek zabranjeno

Nakon što su evropske zemlje počele da ukidaju ograničenja uvedena zbog Kovid-19, stanovnici širom kontinenta počeli su da razmišljaju o tome gde će moći da provedu odmor ovog leta, a gotovo svaka zemlja ima svoja pravila i vreme za otvaranje za turiste.

Pre svega, valja napomenuti da su spoljašnje granice evropskog bloka zatvorene do 15. juna i to se primenjuje samo za državljane zemalja koje nisu članice EU.

Zemlje u koje građani Srbije mogu da putuju

Grčka

Zemlja u kojoj Srbi tradicionalno letuju je Grčka. Ova „bratska“ zemlja otvara svoje granice 15. juna, ali ne za sve.

Na toj listi nalazi se Srbija, sve ostale balkanske zemlje, kao i Nemačka, Izrael, Kipar i Baltičke zemlje.

Italija

Zemlja koja je definitivno među najpogođenijima korona virusom je Italija. Ona će uz sve epidemiološke preporuke krenuti da otvara 3. juna. Na spisku zemalja koje će moći da uđu i obiđu ovu zemlju sa veoma bogatimo istorijom su sve zemlje Evropske unije, kao i Velika Britanija, Andora i Monako.

Sudeći prema informacijama koje stižu iz njihovih medija, Italija otvara svoje granice i za sve zemlje sa šengenskog prostora među kojima je i Srbija, prenosi Blic.

Bugarska

Još jedna zemlja koja otvara svoje granice za Srbiju je Bugarska. I to, Srbija je jedina zemlja uz Grčku kojoj je prolaz omogućen.

Granice sa ovom zemljom otvorene su danas.

Mađarska

Naši severni susedi otvorili su granice sa Srbijom, a na listi sa nama su još i Rumunija, Slovačka, Češka i Slovenija.

Ipak, otvaranje mađarske granice je sa ograničenjima za određene grupe.

Švedska

Švedska je uvela granična ograničenja, ali se ona odnose samo na neesencijalna putovanja iz zemalja van EU / EEA, osim Velike Britanije i Švajcarske.

Tako je Srbima samo delimično dozvoljeno da dolaze, ako možemo tako tumačiti tu njihovu odluku.

Holandija

Granica Holandije je otvorena za sve koji putuju u okviru šengenskog prostora. Budući da Srbija pripada toj grupi zemalja, po svemu sudeći holandske granice su za nas otvorene.

Mali je problem što nisu granice drugih zemalja EU.

Velika Britanija

Granica Velike Britanije je otvorena za sve, pa i za Srbiju, ali od 8. juna posetioci iz inostranstva će morati da budu u 14-dnevnom karantinu.

Zemlje u koje ne možemo da putujemo

Crna Gora

Najaktuelnija tema ovih dana svakako su zatvorene granice Crne Gore za Srbiju. Ako odemo dalje od političkih konotacija ove odluke, veliki broj građana naše zemlje ova odluka je uznemirila iz jednog jednostavnog razloga: većina ih letuje upravo na Crnogorskom primorju.

Ipak, uprkos tome, ali i matematici na koju se naši susedi oslanjaju: Crne Gore od danas potpuno je otvorila granice sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Nemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom i Grčkom, ali ne i sa susednom Srbijom.

Slovenija

Ova zemlja bivše Jugoslavije otvorila je svoje granice 15. maja, ali samo za građane Evropske unije, na tom spisku još uvek nema Srbije.

Hrvatska

Srbije nema ni na spisku susedne Hrvatske, i to je vest koja je dosta iznenadila naše građane.

– Napravili smo plan po kojem bismo izmenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Litvaniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku – rekao je Plenković, preneo je zagrebački portal Index.

Granice će, kazao je, biti otvorene za turiste iz deset evropskih zemalja, a lista će se proširivati, kaže, u skladu sa situacijom.

Austrija

Jedna od najugroženijih zemalja, a u isto vreme i jedna od najuspešnijih u borbi sa korona virusom svakako je Austrija. Srbija nije još uvek na listi zemalja čiji će građani moći da idu bezbrižno do Beča i drugih popularnih destinacija.

Austrija je zatvorila granice sa Nemačkom, Italijom, Švajcarskom, Lihtenštajnom, Slovačkom i Češkom.

Beč planira da u potpunosti otvori granicu sa Nemačkom 15. juna, dok se austrijski kancelar Sebastijan Kurc nada da će slični sporazumi biti postignuti i sa drugim susednim zemljama predstojećih nedelja.

Kipar

Srbi još uvek neće moći na Kipar. Ova zemlja namerava da obnovi komercijalne letove u dve faze narednog meseca – 9. i 20. juna.

Prvu grupu zemalja čine Grčka, Malta, Bugarska, Norveška, Austrija, Finska, Slovenija, Mađarska, Izrael, Danska, Nemačka, Slovačka i Litvanija. Drugu grupu čine Švajcarska, Poljska, Rumunija, Hrvatska, Estonija i Češka.

Češka

U Prag građani naše zemlje, po svemu sudeći, neće moći još izvesno vreme. Naime, Srbija se ne nalazi na listi zemalja koji su u Češku dobrodošli.

Češka je od 26. maja otvorila granice sa Nemačkom i Austrijom, a od 27. maja sa Slovačkom i Mađarskom, ali sa ograničenjima.

Francuska

Srbi nisu u planu ni zemlje sa velikim brojem naših državljana Francuske.

Francuski premijer Eduar Filip je najavio plan da će ta zemlja otvoriti granicu sa zemljama EU i Britanijom od 15. juna.

Španija

Ova zemlja na Pirinejskom poluostrvu koja je ujedno i jedna od najpogođenijih korona virusom nije još uvek otorila svoja vrata turistima, pa tako ni srpskim.

Njihove su najave da bi to moglo da se desi 21. juna.

Poljska

Poljska je zatvorila granicu sa nekoliko država, uključujući Češku, Slovačku i Nemačku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.