U Poljskoj održani novi protesti zbog pooštravanja mera

VARŠAVA/GDINJA – Desetine hiljada ljudi okupilo se u petak na ulicama širom Poljske, kako bi izrazili protest protiv strogih mera uvedenih zbog pandemije korona virusa. Protesti su usledili dan nakon demonstracija održanih zbog odluke Ustavnog suda kojom se gotovo u potpunosti zabranjuje abortus.

U Poljskoj od danas stupaju na snagu nove restrikcije u cilju borbe protiv pandemije, uključujući zatvaranje restorana i kafića na dve nedelje, nakon što je u petak potvrđeno preko 13.600 novih slučajeva kovid-19, najviše u jednom danu od početka pandemije.

Demonstranti su se okupili ispred kuće Jaroslava Kačinjskog, predsednika vladajuće stranke Pravo i pravda, prenosi Rojters.

Već drugu noć zaredom kordon policije stajao je ispred kuće Kačinjskog, blokirajući prolaz demonstrantima, od kojih je zatraženo da se raziđu i da poštuju ograničenja uvedena na javna okupljanja.

Poljski mediji procenjuju da je na protestima u Varšavi bilo oko 15.000 demonstranata, uprkos merama koje zabranjuju javna okupljanja više od desetoro ljudi, a ovaj broj biće smanjen na pet od danas.

Demonstranti su se okupili i u Poznanju, Vroclavu i Krakovu, a protesti su najavljeni i za ponedeljak.

Jučerašnje demonstracije u Varšavi su uglavnom bile mirne, za razliku od onih koje su održane u četvrtak, kada su neki učesnici protesta bacali kamenje a policija upotrebila biber sprej.

Ustavni sud je u četvrtak doneo odluku kojom je zakon koji dozvoljava abortus kada je reč o fetusu sa urođenim anomalijama proglašen nelegalnim, što je bio najčešći razlog za legalni abortus u Poljskoj.

Nakon što presuda stupi na snagu, u Poljskoj će biti dozvoljen abortus samo u slučaju silovanja, incesta ili pretnje po zdravlje i život majke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.