U trendu

U pripremi nove studije o poreklu korona virusa

ŽENEVA – Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pripremaju predlog za naredne studije o poreklu virusa koji uzrokuje kovid-19, izjavila je danas portparolka te organizacije Fadela Čaib.

SAD su u četvrtak pozvale SZO da sprovede drugu fazu svoje istrage o poreklu, s tim što će nezavisni stručnjaci dobiti puni pristup originalnim podacima i uzorcima u Kini. Velika Britanija je uputila sličan apel, navodi Rojters.

Čaib je na brifingu UN rekla da će stručnjaci pripremiti predlog za generalnog direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, ali da ne postoji utvrđeni rok.

Ranije ove nedelje glavni stručnjak SZO za vanredne situacije Majk Rajan rekao je da će se razgovori sa državama članicama nastaviti narednih nedelja.

Ilustrujući potencijalne opasnosti od regulacije sadržaja vesti na društvenim mrežama, Fejsbuk je u četvrtak ukinuo zabranu postova u kojima se iznose tvrdnje da je kovid-19 stvoren u laboratoriji nakon što je „Vol strit džurnal“ objavio da su tri člana osoblja Instituta za virusologiju Vuhan lečena u bolnici zbog simptoma sličnih gripu u novembru 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.