U trendu

U Sloveniji potvrđen slučaj indijske varijante korona virusa

LJUBLJANA – Prvi slučaj indijske varijante novog korona virusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. aprila, objavili su danas slovenački mediji.

Taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratorije koje se bave sekvenciranjem genoma novog koronavirusa, među kojima je i laboratorija tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabeleže najprije unose u portal GISAID. Reč je o svetskoj naučnoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog koronavirusa, prenosi STA.

Direktor Institut za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti sutra na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva korona virusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta, navodi Hina.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila da je indijska verzija novog koronavirusa zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svetom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.