Ubrzan porast broja preminulih na Gibraltaru

VAŠINGTON – Broj preminulih od korona virusa na Gibraltaru učetverostručio se u posljednjih 14 dana, a samo proteklog vikenda na toj britanskoj teritoriji umrlo je 13 osoba.

Nakon prvih četvoro preminulih od posledica korona virusa u subotu, u nedelju ih je prijavljeno još devet, što je najviše u jednom danu od izbijanja pandemije.

U poslednja 24 sata prijavljena su još dva nova smrtna slučaja, pa se ukupan broj umrlih od početka epidemije popeo na 45.

Većina preminulih tokom vikenda bila je starija od 80 godina, navodi se u saopštenju vlade koja je pre dve nedelje uvela drugi karantin, prenosi Index.hr.

Karantin je u petak produžen do kraja meseca, a 34.000 stanovnika sme da izađe iz kuće samo u kupovinu namirnica, zbog poslovnih obaveza, rekreacije i posete lekaru.

Pošto je uglavnom bio pošteđen pandemije, Gibraltar je sredinom novembra zabeležio prvi smrtni slučaj, a 6. januara taj je broj porastao na deset.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa se više nego utrostručio i danas ih je bilo 3.712, dok ih je početkom decembra bilo samo nešto više od 1.000.

„Sada imamo najgore brojeve u poslednjih sto godina. Čak ni u ratno doba nismo imali toliko gubitaka u tako kratkom vremenu“, rekao je šef vlade Fabijan Pikardo.

Vlasti se boje da je ovaj skok broja zaraženih povezan s novim sojem virusa otkrivenim u Velikoj Britaniji, iako na toj prekomorskoj britanskoj teritoriji do sada nije zvanično potvrđen nijedan slučaj tog tipa.

Gibraltar je kopnom povezan sa Španijom koja je teško pogođena pandemijom, ali nije zatvorio granicu koju svakodnevno pređe 15.000 pograničnih radnika.

Vakcinacija je počela 9. januara Fajzerovom vakcinom, a do nedelje je vakcinisano 5.847 ljudi, odnosno 17 odsto stanovništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.