Ukidanje vanrednog stanja za region Tokija 21. marta

TOKIO – Savetodavno telo japanske vlade za mere protiv Kovid-19 odobrilo je danas plan za ukidanje vanrednog stanja na području Tokija, koje je predviđeno za 21. mart, a vlasti glavnog grada Japana upozorile su građane da se ne opuštaju jer su brojevi novih infekcija i dalje visoki, prenosi Rojters.

Premijer Jošihide Suga najavio taj potez vlade u sredu i rekao da je smanjen pritisak na bolnice u Tokiju i tri susedne prefekture, gde su ograničenja na snazi od početka januara.

Iako je pod pritiskom da Kovid-19 stavi pod kontrolu uoči Olimpijskih igara u Tokiju ovog leta, vlada je nestrpljiva da pokrene ekonomsku aktivnost u širem području Tokija, čijih 36 miliona stanovnika čini 30 odsto stanovništva Japana, prenosi Rojters.

Broj novih slučajeva korona virusa opao od vrhunca koji je dostignut početkom januara, ali da su dnevni brojevi za Tokio i dalje daleko od cilja koji je guvernerka Juriko Koikeda postavila, a podrazumeva da se sedmodnevni prosek smanjuje na 70 odsto ili niže u odnosu na prethodnu nedelju.

U sredu je glavni grad Japana prijavio 409 slučajeva, u poređenju sa maksimumom od 2.520 zaražavanja koji su zabeleženi 7. januara, ali istovremeno i najveći broj od sredine februara, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.