U trendu

Upozorenje SZO: Zadržati mere da se ne bi pojavio „drugi vrhunac“

Zemlje u kojima infekcija korona virusom opada još bi mogle da se suoče s neposrednim drugim vrhuncem ako prerano odustanu od mera za zaustavljanje epidemije, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prenose mediji.

Svet je još u središtu prvog talasa epidemije korona virusa, izjavio je šef programa SZO za vanredne situacije Majkl Rajan na konferenciji za novinare u Ženevi, uz napomenu da dok se broj slučajeva smanjuje u mnogim zemaljama, on se povećava u Centralnoj i Južnoj Americi, južnoj Aziji i Africi, preneo je Rojters.

Rajan je istakao da epidemije često dolaze u talasima, što znači i to da bi epidemije mogle da se vrate kasnije ove godine u mestima gde je prvi talas utihnuo.

Postoji, takođe, šansa da se stopa infekcije opet brže poveća, ukoliko se prerano ukinu mere za zaustavljanje prvog talasa.

– Ali mi, takođe, moramo da budemo svesni činjenice da bolest može da “skoči“ u bilo kom trenutku. Ne možemo da pretpostavimo samo zato što je bolest sada na putu na dole da će se isto tako nastaviti i da ćemo imati nekoliko meseci da se pripremimo za drugi talas – rekao je Rajan i dodao da će se možda drugi vrhunac pojaviti u ovom talasu.

On je naglasio da Evropa i Severna Amerika treba da nastave da sprovode mere vezane za javno zdravlje, socijalne mere, mere nadzora, mere ispitivanja i sveobuhvatnu strategiju kako bi obezbedile nastavak silazne putanje i kako se ne bi odmah pojavio drugi vrhunac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.