U trendu

Uragan Ida očekuje se danas u Luizijani, evakuacija u toku

NJU ORLEANS – Uragan Ida očekuje se da danas stigne u okrug Nju Orleansa, a vlasti su naredile evakuaciju priobalnih delova Luizijane, saopštio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Prema izveštajma NHC, Ida je rano ujutru bila u kategoriji 4 na petostepenoj Safir-Simpsonovoj skali za uragane i nalazila se oko 120 kilometara južno od ušća reke Misisipi, piše Rojters.

Uragan Ida bi mogla izazvati olujne udare opasne po život i potencijano katastrofalna oštećenja i poplave, saopštio je NHC.

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kentrel pozvala je građane da se evakuišu zbog uragana Ida koji će, kako se očekuje, uskoro pogoditi obalu Luizijane.

„Kažem vam da ova oluja neće oslabiti“, rekla je ona.

Uragan je dobio na intenzitetu iznad toplih voda Meksičkog zaliva i već je doneo obilne padavine i snažne udare vetra zapadnoj Kubi, prenosi BBC.

U nekim nižim delovima Nju Orleansa je na snazi obavezna evakuacija, dok je u višim delovima grada na snazi upozorenje građanima.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards saopštio je u subotu da bi Ida mogla biti najgori direktni udar uragana na Luizijanu od 1850. godine.

Ove nedelje je 16 godina od kako je uragan Katrina pogodio područje Nju Orleansa, kada je stradalo više od 1.800 ljudi.

Država ne planira evakuaciju bolnica koje su sada preopterećene pacijentima zaraženim od Kovid-19, rekao je Edvards.

U petak je prijavljeno više od 3.400 novih infekcija korona virusa od kojih je oko 2.700 hospitalizovano.

„Razgovarali smo sa bolnicama kako bismo se uverili da njihovi generatori rade i da imaju pri ruci više vode nego inače“, rekao je Edvards.

Glavni medicinski zvaničnik u Luizijani doktor Džozef Kanter rekao je se oluja kreće mnogo brže nego što se mislilo i da je preostalo malo vremena za pripremu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.