U trendu

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda

BEOGRAD – Skupština Grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta, prema kojem ukupan budžet iznosi više od 143 milijarde dinara, od čega je budžet Grada oko 129 milijardi, dok su ostala sredstva namenjena gradskim opštinama.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je to najveći budžet u novijoj istoriji Beograda koji, kako je precizirao, iznosi 1.219.311.869 evra, odnosno 143.355.471.970 dinara.

“Budžet koji je do sada bio najveći, koji smo imali na početku 2020. godine, pre epidemije korona virusa, iznosio je 1.205 milijardi evra i to pokazuje kako se ovaj grad razvija”, rekao je Vesić.

Naveo je da ovaj budžet predviđa 8,1 milijardu dinara veće rashode kada je u pitanju budžet za urbanizam i prostorno planiranje.

“Od tog iznosa, 2,1 milijarda dinara namenjena je za Makiško polje. Tu ubrzano radimo eksproprijaciju zemljišta, pripremamo pristupne saobraćajnice, a sve u cilju da početkom novembra započnemo izgradnju Beogradskog metroa”, rekao je Vesić.

Dodao je da će prva linija metroa biti završena 2028. godine, a druga 2030.

Rebalansom budžeta, naglasio je zamenik gradonačelnika, planirano je 380 miliona dinara za izgradnju pristupnih saobraćajnica za novu autobusku i železničku stanicu na Novom Beogradu, ukazao je zamenik gradonačelnika.

“Obezbeđeno je dodatnih 125 miliona za uređenje fasada, kao dodatak na 250 miliona dinara koji su ranije obezbeđeni za tu namenu. Biće rekonstruisano između 140 i 150 fasada u prestonici. Podsećam da je od 2013. godine u gradu rekonstruisano 500 fasada i već sada je jasno da su određeni delovi grada zasijali. Ipak, ima još dosta fasada koje treba srediti i u narednom periodu nas čeka veliki posao”, rekao je Vesić.

Dodao je da je obezbeđen novac za zamenu svetiljki u prigradskim opštinama i nastavak radova na regionalnom vodovodu Makiš-Mladenovac.

“Tender za nastavak izgradnje vodovoda u Grockoj biće raspisan 15. jula. U novembru će biti završeni radovi na vodovodu u nižim delovima Ritopeka dok će u višim delovima naselja radovi početi sledeće godine. Rade se odvojci za Grocku i Vrčin tako da će ova dva naselja do marta 2023. godine biti priključena na vodovod”, najavio je Vesić.

Naglasio je da je rebalansom obezbeđeno 2,7 milijardi dinara za eksproprijaciju zemljišta i izgradnju pristupnih saobraćajnica za fabriku vakcina u Zemunu.

“Ovim rebalansom smo obezbedili i dodatnih 200 miliona dinara za rekonstrukciju ulica, a 243 miliona dinara za izgradnju vrtića”, precizirao je zamenik gradonačalenika.

Računajući prošlu i ovu godinu, u ovom trenutku u Beogradu se gradi ili je već izgrađeno 15 vrtića, rekao je Vesić.

“Završeni su vrtići u Surčinu i naselju Boljevci. Više nema listi čekanja za decu u toj opštini. Završavamo vrtić u Kursulinoj na Vračaru, koji će početi da radi u oktobru, dok su vrtići u Patrijarha Pavla i Novogradskoj završeni. Takođe, završavamo obdanište u Miloja Zakića, u Belom Polju u Obrenovcu, a na Novom Beogradu se gradi vrtić u Bloku 62 i na Bežanijskoj kosi”, precizirao je Vesić i potvrdio da su raspisani tenderi za još sedam vrtića.

Rebalansom je, kako je naglasio, predviđena i nabavka 67.500 tableta za učenike od prvog do četvrtog razreda.

“Tablete će zadužiti roditelji preko škola i opština. U svakom tabletu će se nalaziti kartica sa besplatnim internetom a raspisujemo konkurs i za nabavku digitalnih udžbenika”, najavio je zamenik gradonačelnika.

Istakao je da je rebalansom obezbeđeno i 10 miliona dinara za subvencije za kupovinu bicikala.

“Doneli smo odluku da ove godine prvi put ponudimo subvencije, po 5.000 dinara za 2.000 ljudi koji mogu da kupe bicikle domaće proizvodnje”, rekao je Vesić.

Kada je u pitanju saobraćaj, istakao je da je u te namene ovim rebalansom budžeta obezbeđeno 3,84 milijarde dinara.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković rekao je da Beograd nastavlja da se razvija iz dana u dan.

“I pored krize izazvane korona virusom, uspeli smo da naš grad zadržimo na pravom putu i od njega napravimo još lepše i bolje mesto za život“, rekao je on.

Istakao je da se gradska vlast od 2014. godine trudi da razvnomerno razvija Beograd i da se to najbolje vidi po ulaganjima u prigradskim opštinama.

Naglasio je da je ovim rebalansom gradski budžet istorijski i da je to potvrda odgovorne politike koju sprovodi SNS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.