Utvrđeni detalji masovnog testiranja u Austriji

BEČ – Austrija će, kao što je najavio kancelar Sebastijan Kurc, po isteku mere zaključavanja sprovesti masovno testiranje stanovništva na korona virus.

Prema planu testiranja, 5. decembra, dan pred istek mere zaključavanja, počeće testiranje nastavnika, a nakon toga slede policajci.

Prvog decembarskog vikenda biće testirani svi zaposleni u državnim školama, kao i osoblje u obdaništima – oko 200.000 osoba.

Dalje će 7. i 8. decembra biti sprovedeno testiranje svih oko 40.000 policajaca, a neposredno pred katolički Božić planirano je šire testiranje stanovništva, na dobrovoljnoj osnovi.

U cilju pripreme masovnog testiranja pred Božić biće, u prvim nedeljama decembra, u opštinama sa visokom zaraženosti, sprovedneo besplatno testiranje.

Početkom iduće godine planirano je novo masovno testiranje u celoj zemlji, saopštila je vlada.

Sedam miliona antigen brzih testova je već nabavljeno, a dalje narudžbine su u planu.

Troškovi za prvih sedam miliona testova su oko 50 miliona evra.

Akciju masovnog testiranja sprovešće Vojska i Ministarstvo zdravlja.

Inače, vojska je već imala iskustvo pošto je pomagala Slovačkoj u sprovođenju tamošnjeg masovnog testiranja.

Uz ove mere radi se na izradi skrining programa sa težištem zaštite staračkih domova.

Već je isporučeno 315.000 testova, a daljih tri miliona je obezbeđeno, kako tvrdi vlada, za šire testiranje.

Kancelar Kurc je istakao da je učešće u testiranju na dobrovoljnoj osnovi.

Međutim, kazao je da „par izdvojenih minuta za test može sprečiti više nedelja zaključavanja zemlje“.

„Molim stanovništvo da podrže ovaj projekat i u njemu učestvuju. Masovno testiranje je do vakcinacije velika šansa za Austriju da pronađe put natrag ka normalnosti“, poručio je Kurc.

Istakao je da će se masovnim testiranjem otvoriti novo poglavlje u borbi protiv pandemije, i da ono treba da „spasi“ božićnu proslavu u krugu najuže porodice.

„Kako bi testiranje bilo epidemiološki svrsishodno ono mora biti u više navrata ponavljano. Pored toga mora biti besplatno dostupno i na dobrovoljnoj osnovi“, naglasio je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

On je istakao da intenzivno testiranje može biti instrument u borbi protiv pandemije, ali je odlučujuće i da se time ne stvori lažan osećaj sigurnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.