U trendu

V. Britanija: Jake mere bezbednosti uoči samita G7 u Kornvolu

LONDON – Hiljade policajaca iz cele Velike Britanije pozvane su da dodatno ojačaju bezbednost tokom predstojećeg samita lidera zemalja članica G7 koji će biti posvećen pandemiji korona virusa i klimatskim promenama.

Organizatori samita obrazložili su da se dodatne policijske snage angažuju, između ostalog i zbog „remetilačkih i dosadnih protesta“ koji će pratiti samit lidera G7 u Kornvolu, na jugozapadau Engleske.

Policija je zatvorila puteve i prilazne saobraćajnice do Zaliva Karbis, malog primorskog odmarališta gde će biti održan samit, postavljene su čelične ograde i brojne druge prepreke, a dodatnih 5.000 pripadnika policije je angažovano da pomognu u operaciji u kojoj će učestvovati ukupno oko 6.500 policajaca, navodi se u izveštaju Rojtersa.

„Sve što radimo biće proporcionalno i biće legitimno. Znamo da je pažnja medija uperena prema nama i da će svet pratiti sve šta se bude događalo u narednih sedam dana. Pretnja terorizmom postoji i dalje i u Velikoj Britaniji je zbog toga na snazi treći, najviši stepen pripravnosti, što znači da se (teroristički) napadi smatraju verovatnim“, izjavio je pomoćnik šefa policije Glen Maihev, zadužen za bezbednost tokom samita.

Policija će se baviti i najavljenim demonstracijama i očekuje da će biti pokušaja da se izazovu incidenti tokom samita s ciljem da skrene pažnju na proteste.

Predstavnici brojnih antivladinih grupa koji su najavili učešće u protestima najavljuju da će biti i glasni, i dosadni, i da će pokušati da ometaju samit.

„Nismo se izborili za svoja prava tihim i uljudnim protestima, već samo onda kada smo bili glasni, dosadni, remetilački faktor“, poručio je jedan aktivista.

Britanska policija je izrazila podršku pravu građana na mirne proteste i odredila je četiri lokacije za okupljanje demonstranata.

Međutim, organizatori protesta na kojima će, između ostalih, učestvovati i grupe za borbu protiv klimatskih promena, antiratne organizacije pa čak i anarhisti, poručili su da će bojkotovati lokacije koje je odredila policija.

„Policajci neće biti dobrodošli na mestima gde mi budemo protestovali“, stoji na veb sajtu organizatora protesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.