U trendu

Varhelji i Rama o proširenju EU, zelenim sertifikatima

TIRANA – Evropski koimesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da će odluka o započinjanju pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom biti doneta ovog meseca.

Varhelji je na zajedničkoj konferenciji sa albanskim premijerom Edi Ramom, a u okviru samita Zapadnog Balkana koji se održava u Tirani, rekao da se radi na tome, prenosi albanski portal Egzit.

„EU je posvećeno pronalaženju rešenja. Posvećeni smo i želimo da se to dogodi“, rekao je varhelji.

Sa druge strane, Rama je kazao da je Albanija ispunila sve uslove, kao i da je početak pregovora sada unutrašnja stvar EU.

„Nema nesporazuma u vezi naših obaveza, čak ni među zemljama članicama. Ovo je još jedna prilika da upoznamo Evropu i pridružimo se velikoj porodici. Međutim pat pozicija je između Bugarske i severne Makedonije“, rekao je Rama.

On je dodao da je na samitu zatražio od Evropske komisije i EU da prizna vakcine protiv korona virusa, koje se daju u zemljama Zapadnog Balkana.

„Danas su sve zemlje podnele zahtev EK i EU da prizna digitalne zelene karte zemalja našeg regiona u pogledu zdravstvene zaštite“, rekao je Rama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.