U trendu

VB:Od starijih tražili da se odreknu reanimacije

LONDON – U okolnostima ubrzanog rasta obolelih od korone, britanski lekari uputili su izvesnom broju starijih pacijenata, koji boluju od teških bolesti, da stave potpis na dokument kojim se odriču prava na reanimaciju u slučaju da obole i od korona virusa.

U pismu se navodi da oni koji su ga dobili treba da popune formular, kojim potvrđuju da se odriču prava na oživljavanje, ukoliko se njihovo stanje, već teško zbog hroničnih i teško izlečivih bolesti, iskomplikuje kao posledica korona virusa.

„Nećemo vas napustiti, ali moramo da budemo iskreni i realni“, navodi u pismu.

Lekari bolnice u Mastegu u Velsu naveli su da postoje i „benefiti“ od popunjavanja formulara – prvo, u slučaju da se njihovo stanje pogorša zbog covid-19, njihov lekar, prijatelji i članovi porodica znali bi da ne moraju da pozovu Hitnu pomoć, a drugo, kako se navodi, oskudni medicinski resursi mogli bi da budu pruženi mladima i onima sa većom šansom za ozdravljenje.

Jedan pacijent je naveo da je pismo učinilo da se oseća bezvrednim, preneo je BBC.

U pismu se navodi i da bi lekari „u idealnim uslovima“ ovakav razgovr o tome obavili lično, ali da su se opredelili za pismo iz bojazni da su oni kojima je upućeno već zaraženi koronom, ali da spadaju u asimptomatične.

Jedna pacijentkinja koja inače boluje od kancera kaže da je pismo doživela kao „upozorenje na smrt“.

Prema navodima lista Gardijan, pismo je poslato malom broju pacijenata, a lekari su se u međuvremenu izvinili.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.