U trendu

Većina medicinskih radnika u Moskvi vakcinisana

MOSKVA – Većina medicinskih radnika, nastavnika i socijalnih radnika u Moskvi vakcinisani su protiv korona virusa, mesec dana nakon što su vlasti u glavnom gradu Rusije naložile obaveznu vakcinaciju mnogim zaposlenima u zdravstvu, obrazovanju, maloprodaji, hotelijerstvu i sektoru usluga.

Zamenica gradonačelnika Anastasija Rakova izjavila je da je skoro 70 odsto medicinskih radnika, 66 odsto ljudi koji rade u moskovskim obrazovnim ustanovama i 76 odsto socijalnih radnika vakcinisano, prenosi agencija AP.

Rusija se poslednjih nedelja suočava sa brzim porastom slučajeva korona virusa, pri čemu se broj svakodnevno potvrđenih slučajeva popeo sa oko 9.000 početkom juna na preko 25.000 prošle nedelje.

Po prvi put u pandemiji, broj smrtnih slučajeva je premašio 700 i od tada ostaje na tom nivou.

Ruska državna radna grupa za korona virus danas je zabeležila 25.293 novih slučajeva i 791 smrtni slučaj.

Vlasti u skoro 30 ruskih regiona naložile su vakcinaciju obaveznom za određene grupe ljudi, poput zaposlenih u zdravstvu, obrazovanju, maloprodaji, javnom prevozu, vladinim kancelarijama i sektoru usluga, zbog slabog odziva za vakcinaciju u Rusiji u poređenju sa drugim zemljama.

Preduzećima i institucijama je naloženo da 60 odsto osoblja mora da primi barem jednu dozu vakcine protiv korona virusa do 15. jula i da se u potpunosti vakciniše do 15. avgusta, jer u suprotnom bi poslodavci morali da suspenduju nevakcinisane radnike i da se suoče sa velikim novčanim kaznama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.