Većina zemalja OPEK+ za odlaganje povećanja proizvodnje

LONDON/DUBAI – Većina zemalja u okviru grupe OPEK+ želi da se odloži planirano povećanje proizvodnje nafte od februara zbog slabljenja tražnje za gorivom usled novih globalnih zatvaranja s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa, izjavila su danas tri izvora iz te grupacije za Rojters.

Alijansa OPEK+, koju čine članice Organizacije zemalja izvozniča nafte (OPEK) i njeni saveznici poput Rusije, sastaće se kasnije nakon jučerašenje sednice njihovih eksperata, na kojoj je generalni sekretar naftnog kartela Mohamed Barkindo upozorio na negativne rizike za tržišta „crnog zlata“ u prvoj polovini 2021. godine.

„Uprkos ohrabrujućim signalima, izgledi za prvu polovinu 2021. su vrlo mešoviti pri čemu još uvek postoje brojni negativni rizici. Ograničenja socijalnih i ekonomskih aktivnosti su i dalje prisutna u velikom broju zemalja kao i zabrinutost zbog pojave opasnog novog soja korona virusa“, rekao je Barkindo.

Grupa OPEK+ je odlučila u decembru da poveća proizvodnju nafte za 0,5 miliona barela dnevno od januara, kao prvi korak u okviru postepenog ukupnog povećanja pumpanja za dva miliona barela dnevno ove godine, ali su mnoge članice dovele u pitanje potrebu za većim pumpanjem zbog novog talasa pandemije kovid-19.

Cene severnomorske nafte Brent su porasle sdanas iznad 53 dolara po barelu, i kreću se blizu višemesečnog maksimuma usled očekivanja tržišnih aktera da će OPEk+ u februaru zadržati proizvodnju na nepromenjenom nivou.

Saudijska Arabija, lider OPEK-a, predložila je oprezniji pristup na ranijim sastancima, dok se Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija koje nisu članice naftnog kartela zalažu za brže povećanje pumpanja.

OPEk+ je 2020. godine redukovao proizvodnju nafte za 9,7 miliona barela na dan, u kasnijem periodu je pristupio ublažavanju nivoa rezanja na 7,7 miliona, a krajem godine je odlučio da ukupnu kvotu smanjenja od januara svede na 7,2 miliona barela dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.